Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Edition
Jutaku
under the patronage of
Japan
under the patronage of
@zaxarovcom
Jan 4, 2023

For the architect's family, Aoyagi Design studio designed an impressively complex house located on a very limited site on the outskirts of Tokyo.

The plot is about 50 square meters, but the view is blocked on three sides. In addition, the ground level is 2 meters higher than the road on the eastern side. It gives it a floating feel and offers views of the schoolyard on the other side of the street.

Despite severe restrictions, such as setback-line regulation and having less than 25 square meters of allowable building area, the architects finally completed a tower-shaped design consisting of two underground and two above-ground floors, where light, air, and the presence of the residents can travel between the floors through a circulating staircase and a small void positioned on the corner of the rooms, which culminate in a gentle "flow".

In the cross-section, the entrance is in the middle layer. Upon entering this crack-like entrance, we are suddenly thrust into the "flow" and suspended in mid-air. The flow has no clear beginning because, in our design, we decided not to give the house a robust framework. "As a result, we continued to treat the different parameters-the agreement of functions, relationship with the surrounding environment, and discrepancies caused by the long process of designing-as elements that coexist within the flow, which we assumed was similar to a 'basso continuo'" architects explained that they did not have a comprehensive perspective.

"This process caused various disparities, creating inconsistencies between the openings and floor levels, and a relative size imbalance between the rooms and residential equipment, which is barely suspended in the flow. In this state of suspension, our family has the opportunity to embrace the past, present, and future with equal neutrality."

No items found.
No items found.
@zaxarovcom
Jan 4, 2023

For the architect's family, Aoyagi Design studio designed an impressively complex house located on a very limited site on the outskirts of Tokyo.

The plot is about 50 square meters, but the view is blocked on three sides. In addition, the ground level is 2 meters higher than the road on the eastern side. It gives it a floating feel and offers views of the schoolyard on the other side of the street.

Despite severe restrictions, such as setback-line regulation and having less than 25 square meters of allowable building area, the architects finally completed a tower-shaped design consisting of two underground and two above-ground floors, where light, air, and the presence of the residents can travel between the floors through a circulating staircase and a small void positioned on the corner of the rooms, which culminate in a gentle "flow".

In the cross-section, the entrance is in the middle layer. Upon entering this crack-like entrance, we are suddenly thrust into the "flow" and suspended in mid-air. The flow has no clear beginning because, in our design, we decided not to give the house a robust framework. "As a result, we continued to treat the different parameters-the agreement of functions, relationship with the surrounding environment, and discrepancies caused by the long process of designing-as elements that coexist within the flow, which we assumed was similar to a 'basso continuo'" architects explained that they did not have a comprehensive perspective.

"This process caused various disparities, creating inconsistencies between the openings and floor levels, and a relative size imbalance between the rooms and residential equipment, which is barely suspended in the flow. In this state of suspension, our family has the opportunity to embrace the past, present, and future with equal neutrality."

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated travel guides.
Explore all GuidesExplore channels