Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Sep 10, 2020

A house designed by Mount Fuji Architects is located in a residential area in Tokyo, where the climate  is about to change from warm humid climate to rainforest climate in near future.

I’m not making a “house” this time. It should be a lasting “terrain” that induces “habitation”. My goal is to shape the terrain up to a freshly designed “residence” with no pre-established harmony sensed...The project started with questing the best structure and materials to realize “a terrain that lasts forever”.

One existing way to match the structure and finished shape is to use bare reinforced concrete as walls. But it’s of questionable value when it comes to durability. Rain washes alkali away from wall surface and makes it extremely short-lived. Shuttering of coated plywood board makes a smooth surface that looks great on the day of completion, however, weather-beaten, it will look sad and old within a few years. So the architects have invented new construction system. Bare reinforced concrete wall with creasing (h=18mm) every 500 mm apart would keep alkali in and stain off. Larch plywood is used as mold instead of coated plywood in order to transfer wood grain to the surface of the wall to make it textured. That way, aged deterioration turns into something of aesthetic value, just like wrinkles of well-used jeans.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
September 10, 2020

A house designed by Mount Fuji Architects is located in a residential area in Tokyo, where the climate  is about to change from warm humid climate to rainforest climate in near future.

I’m not making a “house” this time. It should be a lasting “terrain” that induces “habitation”. My goal is to shape the terrain up to a freshly designed “residence” with no pre-established harmony sensed...The project started with questing the best structure and materials to realize “a terrain that lasts forever”.

One existing way to match the structure and finished shape is to use bare reinforced concrete as walls. But it’s of questionable value when it comes to durability. Rain washes alkali away from wall surface and makes it extremely short-lived. Shuttering of coated plywood board makes a smooth surface that looks great on the day of completion, however, weather-beaten, it will look sad and old within a few years. So the architects have invented new construction system. Bare reinforced concrete wall with creasing (h=18mm) every 500 mm apart would keep alkali in and stain off. Larch plywood is used as mold instead of coated plywood in order to transfer wood grain to the surface of the wall to make it textured. That way, aged deterioration turns into something of aesthetic value, just like wrinkles of well-used jeans.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels