Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Architecture
Jun
18
Tree House by Mount Fuji Architects
Alexander Zaxarov
Jun 18, 2020

Tree House by Mount Fuji Architects is located in a typical residential area of northern part of Tokyo.

Designed for a young couple the residence is situated close to neighbours houses. The problem with this was a shortage of natural light and privacy, to resolve this the architects chose a ‘centripetal tendency’ by limiting the building horizontally. They selected the polar-coordinate-system as the geometry of the architecture instead of the cartesian-coordinate-system. The rule is very simple — each level frame was rotated  and reproduced by 11.25 degrees and every frame is 55mm higher than next one. As a result, the strong structure which looks like big tree has been realized.

The main space is divided into 4 different characterized spaces by this big tree-like column. All spaces have a different composition in regards to height, width and light amount projected. The high and well lit space is for dining and the low and dim space is for sleeping. In the house people will find their favourite spot, not by order of named rooms but rather with functions.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
June 18, 2020

Tree House by Mount Fuji Architects is located in a typical residential area of northern part of Tokyo.

Designed for a young couple the residence is situated close to neighbours houses. The problem with this was a shortage of natural light and privacy, to resolve this the architects chose a ‘centripetal tendency’ by limiting the building horizontally. They selected the polar-coordinate-system as the geometry of the architecture instead of the cartesian-coordinate-system. The rule is very simple — each level frame was rotated  and reproduced by 11.25 degrees and every frame is 55mm higher than next one. As a result, the strong structure which looks like big tree has been realized.

The main space is divided into 4 different characterized spaces by this big tree-like column. All spaces have a different composition in regards to height, width and light amount projected. The high and well lit space is for dining and the low and dim space is for sleeping. In the house people will find their favourite spot, not by order of named rooms but rather with functions.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Spring Sale
30-60% off
Thisispaper Shop
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, people and ideas through human-curated editions you'll love.