Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Oct 29, 2021

Casa Heim by D+S Heim Architetti is situated in the landscape of the picturesque Centovalli in the south of Switzerland.

Rocky mountains, streams, waterfalls, vineyards and rich vegetation form the background to the sunny territory of Terre di Pedemonte. The project responds to the desire to bring all these peculiarities inside the building for a 360° interpretation of the surrounding landscape.

The entrance through a patio also serves as an outdoor living area where light is filtered by a pergola and a large olive tree. The living areas have a direct connection with the garden, the courtyard and the surrounding mountains and are defined by three volumes containing the bedrooms and bathrooms. Two pivot doors ensure flexible use and intimacy within this fluid space. In the rooms, the windows are smaller, offering glimpses of the surrounding vegetation and at the same time they serve as furnishing elements.

The basement with the technical room is accessible from an external bike storage that also screens the garden from the car park. The main structure of the house is in concrete, a material that also flows into the living areas, except the rooms where the walls are insulated on the inside and covered in plasterboard. The oak furniture and floor with their warm surface create a pleasant dialogue with the exposed concrete.

No items found.
No items found.
Oct 29, 2021

Casa Heim by D+S Heim Architetti is situated in the landscape of the picturesque Centovalli in the south of Switzerland.

Rocky mountains, streams, waterfalls, vineyards and rich vegetation form the background to the sunny territory of Terre di Pedemonte. The project responds to the desire to bring all these peculiarities inside the building for a 360° interpretation of the surrounding landscape.

The entrance through a patio also serves as an outdoor living area where light is filtered by a pergola and a large olive tree. The living areas have a direct connection with the garden, the courtyard and the surrounding mountains and are defined by three volumes containing the bedrooms and bathrooms. Two pivot doors ensure flexible use and intimacy within this fluid space. In the rooms, the windows are smaller, offering glimpses of the surrounding vegetation and at the same time they serve as furnishing elements.

The basement with the technical room is accessible from an external bike storage that also screens the garden from the car park. The main structure of the house is in concrete, a material that also flows into the living areas, except the rooms where the walls are insulated on the inside and covered in plasterboard. The oak furniture and floor with their warm surface create a pleasant dialogue with the exposed concrete.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit New Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels