Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Zuzanna Gasior
Apr 8, 2021

Villa Fifty-Fifty designed by Studioninedots is a family home, a pavilion where volumes alternate between open and closed, and where life happens just as much outdoors as indoors.

With the design of Villa Fifty-Fifty, the architects took the opportunity to push the typology of the transparent house. The clients desired a minimalist lifestyle and requested to live with nature. Studioninedots sought to investigate a rather radical translation of the view that living and outdoor functions are equally important. 

Avoiding the obvious locations, all functions are randomly organized as connected volumes between two horizontal planes. This resulted in a  pavilion-like house that unfolds across the garden, enhancing the relationship between the building and the landscape, and in a unique patchwork of connections between open and enclosed, between inside and outside. Half house, half garden in one single volume. Fifty-fifty. 

Villa Fifty-Fifty is composed of functions organized both horizontally and vertically. The shared family spaces and the parents’ spaces are located on the ground floor, while the kids have their own rooms in the tiny house in the tower which is designed to be self-contained. This tower protrudes vertically through the two horizontal slabs. The entrance is situated at the intersection of the pavilion and the tiny house. All volumes are interconnected and mutually independent. Within similar dimensions, the volumes have their own atmosphere and light through the various roof openings and thus contribute to the transition of space. 

The design is complemented with industrial materials, united under a palette of greys and with varying textures. Glass dominates, naturally, to blur the boundaries between inside and outside and to allow for views and open sightlines. Four enclosed volumes feature an unusual application of materials. The master bathroom volume is clad with flagstones; glazed bathroom tiles adorn the walls in the bedroom and office. The round shed is fashioned from semi-transparent corrugated polycarbonate. Wrapped in polished aluminium, the tower subtly mirrors the landscape, creating an almost camouflaged surface that reflects the changing seasons and weather. 

As a result designers created an open garden home which connects well to the adjacent woodlands and also echoes subtly the industrial heritage of Strijp-R.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
April 8, 2021

Villa Fifty-Fifty designed by Studioninedots is a family home, a pavilion where volumes alternate between open and closed, and where life happens just as much outdoors as indoors.

With the design of Villa Fifty-Fifty, the architects took the opportunity to push the typology of the transparent house. The clients desired a minimalist lifestyle and requested to live with nature. Studioninedots sought to investigate a rather radical translation of the view that living and outdoor functions are equally important. 

Avoiding the obvious locations, all functions are randomly organized as connected volumes between two horizontal planes. This resulted in a  pavilion-like house that unfolds across the garden, enhancing the relationship between the building and the landscape, and in a unique patchwork of connections between open and enclosed, between inside and outside. Half house, half garden in one single volume. Fifty-fifty. 

Villa Fifty-Fifty is composed of functions organized both horizontally and vertically. The shared family spaces and the parents’ spaces are located on the ground floor, while the kids have their own rooms in the tiny house in the tower which is designed to be self-contained. This tower protrudes vertically through the two horizontal slabs. The entrance is situated at the intersection of the pavilion and the tiny house. All volumes are interconnected and mutually independent. Within similar dimensions, the volumes have their own atmosphere and light through the various roof openings and thus contribute to the transition of space. 

The design is complemented with industrial materials, united under a palette of greys and with varying textures. Glass dominates, naturally, to blur the boundaries between inside and outside and to allow for views and open sightlines. Four enclosed volumes feature an unusual application of materials. The master bathroom volume is clad with flagstones; glazed bathroom tiles adorn the walls in the bedroom and office. The round shed is fashioned from semi-transparent corrugated polycarbonate. Wrapped in polished aluminium, the tower subtly mirrors the landscape, creating an almost camouflaged surface that reflects the changing seasons and weather. 

As a result designers created an open garden home which connects well to the adjacent woodlands and also echoes subtly the industrial heritage of Strijp-R.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels