Thisispaper Community
Early Access
Enter your email address to be added to the waiting list. We'll email you very soon.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Architecture
May
7
Villa Além by Valerio Olgiati
Zuzanna Gasior
May 7, 2020

Villa Além, designed by Swiss architect Valerio Olgiati is located in Alentejo about 10 km inland from the Atlantic Ocean.

The area features a hilly, rural landscape and is covered with beautiful old cork oaks. The climate is mild and dry. The primary intention here is to create a secluded garden. The surrounding walls are up to five and a half meters high to provide the necessary shade and the entire impression created is one of a desert, dry, stony and dusty. Everything is constructed from slightly reddish, in situ concrete.

The character of the complex is chiefly defined by the surrounding walls, which create the impression of petals that close and open towards the sky. The dwelling itself is invisible and develops across a single floor behind the surrounding walls.

The living room is located at the end of a strict axis leading from north to south. It overlooks the pool and offers a view through the southern door in the garden wall across a flat and empty landscape. A curved hallway allows the inhabitants to retreat into shadows and into the introverted private rooms.

“It is disconnected in every respect. There is only the vast empty landscape around us.”
No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
May 7, 2020

Villa Além, designed by Swiss architect Valerio Olgiati is located in Alentejo about 10 km inland from the Atlantic Ocean.

The area features a hilly, rural landscape and is covered with beautiful old cork oaks. The climate is mild and dry. The primary intention here is to create a secluded garden. The surrounding walls are up to five and a half meters high to provide the necessary shade and the entire impression created is one of a desert, dry, stony and dusty. Everything is constructed from slightly reddish, in situ concrete.

The character of the complex is chiefly defined by the surrounding walls, which create the impression of petals that close and open towards the sky. The dwelling itself is invisible and develops across a single floor behind the surrounding walls.

The living room is located at the end of a strict axis leading from north to south. It overlooks the pool and offers a view through the southern door in the garden wall across a flat and empty landscape. A curved hallway allows the inhabitants to retreat into shadows and into the introverted private rooms.

“It is disconnected in every respect. There is only the vast empty landscape around us.”
Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Thisispaper Shop
Spring Sale
30-50% off
Visit Shop
IntroducingChannels
Discover the most inspiring stories, people and ideas through human-curated channels you'll love.