Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Zuzanna Gasior
Jan 9, 2023

Via Latina apartment by SET Architects is a renovation of a timeless domestic environment.

The apartment is located on the top floor of an early twentieth century building located along Via Latina, one of the oldest roadways in Rome. Today the Appio-Latino district has a lively and dynamic soul in which inhabitants from different cultures and social classes live together. The urban layout of the area also presents a complex articulation with a stratigraphy of different periods and styles, from the Roman ruins of the Caffarella Park, to the villas of the early 1900s, up to the spontaneous dwellings of the Borghetto Latino built over the 1930s.

The refurbishment project designed for a young owner couple and their child, takes inspiration from the context rich of history in which it is inserted, translating it into a project in which the space is laid bare and enters into a relationship with the light of the city, thought as a common thread between past and present. The architectural space is essential and highlights the chosen materials: wood, metal and rough plasters.

The materiality therefore plays a fundamental role in order to offer the inhabitants of the house a tactile experience with the environment and give a sense of serenity deriving from the warmth of natural materials. For the floor, a natural oak parquet with parallel laying was chosen, which determines a geometric order in contrast with the naturalness and imperfections of the wood. The walls are neutral, white in contrast to the materiality of the ceiling, treated with a gray natural lime-based finish that creates a chromatic link with the concrete beam. The metal furnitures were designed specifically for the apartment.

The choice of metal is symbolic as well as aesthetic, and can be read as a desire to rethink in a contemporary key, a material widely used in Roman times for the production of everyday objects. Even the geometries of the bespoke furnitures take up the archetypal and universal forms such as the circle, to underline the desire to recreate a timeless domestic environment, in continuity with the morphology of the building and the historical events of its neighborhood.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
Jan 9, 2023

Via Latina apartment by SET Architects is a renovation of a timeless domestic environment.

The apartment is located on the top floor of an early twentieth century building located along Via Latina, one of the oldest roadways in Rome. Today the Appio-Latino district has a lively and dynamic soul in which inhabitants from different cultures and social classes live together. The urban layout of the area also presents a complex articulation with a stratigraphy of different periods and styles, from the Roman ruins of the Caffarella Park, to the villas of the early 1900s, up to the spontaneous dwellings of the Borghetto Latino built over the 1930s.

The refurbishment project designed for a young owner couple and their child, takes inspiration from the context rich of history in which it is inserted, translating it into a project in which the space is laid bare and enters into a relationship with the light of the city, thought as a common thread between past and present. The architectural space is essential and highlights the chosen materials: wood, metal and rough plasters.

The materiality therefore plays a fundamental role in order to offer the inhabitants of the house a tactile experience with the environment and give a sense of serenity deriving from the warmth of natural materials. For the floor, a natural oak parquet with parallel laying was chosen, which determines a geometric order in contrast with the naturalness and imperfections of the wood. The walls are neutral, white in contrast to the materiality of the ceiling, treated with a gray natural lime-based finish that creates a chromatic link with the concrete beam. The metal furnitures were designed specifically for the apartment.

The choice of metal is symbolic as well as aesthetic, and can be read as a desire to rethink in a contemporary key, a material widely used in Roman times for the production of everyday objects. Even the geometries of the bespoke furnitures take up the archetypal and universal forms such as the circle, to underline the desire to recreate a timeless domestic environment, in continuity with the morphology of the building and the historical events of its neighborhood.

section is proudly under the patronage of:
Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated travel guides.
Explore all GuidesExplore channels