Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Hitoshi Arato
May 3, 2022

Visual silence defines BI Apartment in Barcelona design by Francesc Rifé Studio in which a few whispers, such as the irregular rhythm of the oak wood slats and conscious details, bring a singular narrative to the whole project.

With a horizontal and vertical balancing lines scheme, the aim is to wrap the residents in an intimate and warm environment, while the use of only white is intended to create a simple and calm atmosphere. Precisely, to favor the place’s calmness, most of the container elements and shelves are located close to the ground, focusing attention on the lowest part of the house.

In this way, the walls are clear and undecorated, with only natural light bathing their surfaces daily. All the rooms have direct access to the a U-shaped terrace where a large metal pergola has been installed in an anthracite gray finish, which seeks to provide shade. Next to this structure is the swimming pool and a volume built in natural stone that integrates the seating area. The exterior space is completed with a bar counter, as well as a large table and a support piece of furniture that incorporates the barbecue. Finally, the vegetation completely embraces the project, controlling the views and consciously isolating it from the urban environment.

No items found.
No items found.
Hitoshi Arato
May 3, 2022

Visual silence defines BI Apartment in Barcelona design by Francesc Rifé Studio in which a few whispers, such as the irregular rhythm of the oak wood slats and conscious details, bring a singular narrative to the whole project.

With a horizontal and vertical balancing lines scheme, the aim is to wrap the residents in an intimate and warm environment, while the use of only white is intended to create a simple and calm atmosphere. Precisely, to favor the place’s calmness, most of the container elements and shelves are located close to the ground, focusing attention on the lowest part of the house.

In this way, the walls are clear and undecorated, with only natural light bathing their surfaces daily. All the rooms have direct access to the a U-shaped terrace where a large metal pergola has been installed in an anthracite gray finish, which seeks to provide shade. Next to this structure is the swimming pool and a volume built in natural stone that integrates the seating area. The exterior space is completed with a bar counter, as well as a large table and a support piece of furniture that incorporates the barbecue. Finally, the vegetation completely embraces the project, controlling the views and consciously isolating it from the urban environment.

section is proudly under the patronage of:
Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels