Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Glogauer Strasse Apartment by Mar Plus Ask
Zuzanna Gasior
Nov 29, 2020

A ground floor in the heart of Kreuzberg, Berlin’s fascinatingly diverse district, was the location chosen for the new home and office for Mark Ask Plus architects.

The sad state of what was once a Schlecker supermarket called for a white canvas intervention. The renovation included new floors, ceilings, walls, partial removal of structural walls, new electrical and water installation. Now, the 180 squared meters ground floor is divided in two; the commercial space looking out the street and the home giving to the courtyard.

Common to all spaces are the high ceilings, concrete polished floor with floor heating and beautifully stucco-style rendered walls. All the elements needed were carefully designed to be built-in wall to wall. Doors and closet doors are frameless floor to ceiling and are rendered in the same stucco finish as the walls. The geometry is then very potent and the dusty surfaces softens it.

In the living part; the old small windows were replaced by 4 huge 3m high oak windows made in Denmark. They brighten up the home and open it to the small private garden in the courtyard. The central piece of the common spaces is the kitchen, it orchestrates all the main activities of the home. A 3,60m long concrete island was casted directly on site with a gorgeous terrazzo-like texture. A 3m long wood dining table comes by its side, beating at it’s rhythm. Between this big kitchen-dining-meeting area and the living room there’s a change of height that gives the living room it’s own place in an otherwise open plan. The set back for it is a wall of closets. They lead to the bedroom and bathroom. The bathroom is a clean concrete cube, where the elements are hidden and the visible surfaces rendered in microcement. The floor comes down to form a built in bathtub. A fake skylight on top adds up to the dramatic effect.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
November 29, 2020

A ground floor in the heart of Kreuzberg, Berlin’s fascinatingly diverse district, was the location chosen for the new home and office for Mark Ask Plus architects.

The sad state of what was once a Schlecker supermarket called for a white canvas intervention. The renovation included new floors, ceilings, walls, partial removal of structural walls, new electrical and water installation. Now, the 180 squared meters ground floor is divided in two; the commercial space looking out the street and the home giving to the courtyard.

Common to all spaces are the high ceilings, concrete polished floor with floor heating and beautifully stucco-style rendered walls. All the elements needed were carefully designed to be built-in wall to wall. Doors and closet doors are frameless floor to ceiling and are rendered in the same stucco finish as the walls. The geometry is then very potent and the dusty surfaces softens it.

In the living part; the old small windows were replaced by 4 huge 3m high oak windows made in Denmark. They brighten up the home and open it to the small private garden in the courtyard. The central piece of the common spaces is the kitchen, it orchestrates all the main activities of the home. A 3,60m long concrete island was casted directly on site with a gorgeous terrazzo-like texture. A 3m long wood dining table comes by its side, beating at it’s rhythm. Between this big kitchen-dining-meeting area and the living room there’s a change of height that gives the living room it’s own place in an otherwise open plan. The set back for it is a wall of closets. They lead to the bedroom and bathroom. The bathroom is a clean concrete cube, where the elements are hidden and the visible surfaces rendered in microcement. The floor comes down to form a built in bathtub. A fake skylight on top adds up to the dramatic effect.

section is proudly under the patronage of:
Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels