Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Aug 11, 2021

Located in a recently developed suburban area of Tokyo, the ‘Toriguchi Sanci’ house by Schemata Architects features an interior covered in lauan plywood.

The surrounding buildings are mostly finished with similar types of exterior materials with a similar degree of gloss, and equipped with similar types of windows, because they were built by prefabricated house suppliers according to specifications determined based on the market price of the area. Toriguchi-san’s building for unspecified use, stands in contrast to the surrounding condition, with its exterior walls roughly finished with cement mortar, entirely exposed beams and columns, and the interior covered with lauan plywood.

The first floor is used as a treatment room where Toriguchi-san provides seitai (a method of Japanese physical therapy) treatment, and the second floor is the Toriguchi family’s living space. This project actually made a successful case of client participation. Toriguchi-san involved in the entire process from the beginning of the planning phase and paid attention to every single detail.

The building shape was determined based on the maximum allowable building area and maximum allowable volume. While it looks as large as a three-story building from outside, it is actually a two-story building. Windows of the same size are randomly placed as necessary, sometimes between upper and lower floors.

The random window layout makes it difficult for one to imagine what it is like inside. Moreover, one would imagine that floor plans of the building fully occupying the rectangular plot would be relatively simple. But scenes inside the house observed through the randomly opened windows look all different and disconnected, and one experiences a dramatic range of openness and closedness inside. In short, architects can use simple components to create unexpected and dramatic spaces by carefully combining them and adjusting their sizes.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
August 11, 2021

Located in a recently developed suburban area of Tokyo, the ‘Toriguchi Sanci’ house by Schemata Architects features an interior covered in lauan plywood.

The surrounding buildings are mostly finished with similar types of exterior materials with a similar degree of gloss, and equipped with similar types of windows, because they were built by prefabricated house suppliers according to specifications determined based on the market price of the area. Toriguchi-san’s building for unspecified use, stands in contrast to the surrounding condition, with its exterior walls roughly finished with cement mortar, entirely exposed beams and columns, and the interior covered with lauan plywood.

The first floor is used as a treatment room where Toriguchi-san provides seitai (a method of Japanese physical therapy) treatment, and the second floor is the Toriguchi family’s living space. This project actually made a successful case of client participation. Toriguchi-san involved in the entire process from the beginning of the planning phase and paid attention to every single detail.

The building shape was determined based on the maximum allowable building area and maximum allowable volume. While it looks as large as a three-story building from outside, it is actually a two-story building. Windows of the same size are randomly placed as necessary, sometimes between upper and lower floors.

The random window layout makes it difficult for one to imagine what it is like inside. Moreover, one would imagine that floor plans of the building fully occupying the rectangular plot would be relatively simple. But scenes inside the house observed through the randomly opened windows look all different and disconnected, and one experiences a dramatic range of openness and closedness inside. In short, architects can use simple components to create unexpected and dramatic spaces by carefully combining them and adjusting their sizes.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels