Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Submission
Branded Content
Architecture
Feb
14
The Climber's Refuge by LCA Architetti
Edition
Alps
under the patronage of
Italy
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Feb 14, 2021

Varese-based LCA Architetti designed the Climber's Refuge in Valtournenche, Italy for a young couple who wanted to build a sustainable chalet in the Cervinia ski resort.

The project, called Chalet Blanc, was born from the idea of a young couple who decided to build a small sustainable chalet at the foot of the Cervino. The building is made with a prefabricated wooden structure and reinterprets the ancient chalet in a contemporary way. The volume of the house is characterised by the inverted “W” roof, which is a tribute to the skyline and the majesty of the peaks that crown the valley, and represents the attempt to initiate a direct dialogue with the wonder of the surrounding nature.

The broken line of the roof is taken up, in plan, by the design of the balconies, creating an organic design as a whole. The elevations are treated differently from each other, depending on the orientation and internal functions of the building. The openings of the rooms and the large windows of the social spaces on the top floor open to the south.

All the rooms have access to the terraces designed in a zig zag pattern, partially shaded by wooden brise soleil. To the northwest, to protect the chalet from the harsh climate, the facades are decidedly more closed, with no large openings and protrusions. On these sides, the walls are distinguished with rhythmic ribs that are made with vertical wooden beams. The windows and the respective frames vary in size and open more freely and asymmetrically, framing glimpses of the landscape. Finally, the east facade is recognisable by the large loggia and frame around it on the attic floor.

The wooden structure of the building rests on a masonry base finished externally with dry stone. The base, in addition to housing a three-room apartment, is intended for garage, technical room and ski storage. Access to the accommodation is on the north side on the first level; you are immediately greeted by a small living room that also serves as a hall. On the same floor we find on one side a first bedroom and on the other side a spa with whirlpool tub, emotional showers, a relaxation room, sauna and Turkish bath. The wellness area overlooks the garden and the large stone-paved solarium.

The architecture is balanced and in harmony with the context that welcomes it; the facades and volumes are characterized by the variation of solids and voids and by the vibrating in the light of the wooden brise soleil and of the vertical beams that draw the north side. The attempt was to work with the aim of creating a building in close dialogue with the mountains, which would keep domestic and welcoming spaces inside; environments with a high degree of internal comfort, made with natural and ecological materials.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
February 14, 2021

Varese-based LCA Architetti designed the Climber's Refuge in Valtournenche, Italy for a young couple who wanted to build a sustainable chalet in the Cervinia ski resort.

The project, called Chalet Blanc, was born from the idea of a young couple who decided to build a small sustainable chalet at the foot of the Cervino. The building is made with a prefabricated wooden structure and reinterprets the ancient chalet in a contemporary way. The volume of the house is characterised by the inverted “W” roof, which is a tribute to the skyline and the majesty of the peaks that crown the valley, and represents the attempt to initiate a direct dialogue with the wonder of the surrounding nature.

The broken line of the roof is taken up, in plan, by the design of the balconies, creating an organic design as a whole. The elevations are treated differently from each other, depending on the orientation and internal functions of the building. The openings of the rooms and the large windows of the social spaces on the top floor open to the south.

All the rooms have access to the terraces designed in a zig zag pattern, partially shaded by wooden brise soleil. To the northwest, to protect the chalet from the harsh climate, the facades are decidedly more closed, with no large openings and protrusions. On these sides, the walls are distinguished with rhythmic ribs that are made with vertical wooden beams. The windows and the respective frames vary in size and open more freely and asymmetrically, framing glimpses of the landscape. Finally, the east facade is recognisable by the large loggia and frame around it on the attic floor.

The wooden structure of the building rests on a masonry base finished externally with dry stone. The base, in addition to housing a three-room apartment, is intended for garage, technical room and ski storage. Access to the accommodation is on the north side on the first level; you are immediately greeted by a small living room that also serves as a hall. On the same floor we find on one side a first bedroom and on the other side a spa with whirlpool tub, emotional showers, a relaxation room, sauna and Turkish bath. The wellness area overlooks the garden and the large stone-paved solarium.

The architecture is balanced and in harmony with the context that welcomes it; the facades and volumes are characterized by the variation of solids and voids and by the vibrating in the light of the wooden brise soleil and of the vertical beams that draw the north side. The attempt was to work with the aim of creating a building in close dialogue with the mountains, which would keep domestic and welcoming spaces inside; environments with a high degree of internal comfort, made with natural and ecological materials.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels