Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Submission
Branded Content
Architecture
Nov
25
Sasso Nero Mountain Hut by Stifter + Bachmann
Edition
Alps
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Nov 25, 2020

The Sasso Nero mountain hut designed by Stifter + Bachmann is placed in a slight and natural depression of the mountain at 3,026 m above sea level near Ahrntal, South Tyrol, Italy.

The architectural footprint in the landscape is very small, as the hut touches the ground below only along narrow strip foundations that are anchored in the rock. Stifter + Bachmann stacked the schedule of accommodation in six levels that bend slightly at the top and the bottom. Cooking and eating are at the ground floor level, the drying and services rooms are on the first and second lower levels, while the sleeping accommodation is on the three upper storeys.

The sloping façades are entirely clad in copper sheets and seem to be shaped by the glacier, the wind and other climatic conditions. In the interior the new mountain hut resembles a large piece of furniture that can be lived in. From the restaurant at the ground floor with a ribbon window that runs the entire way around the dining the guests can enjoy a 360° panoramic view of the surrounding mountains. In contact with the solid rock the two basement levels were realized with prefabricated concrete elements whilst the structure of the upper floors, the furniture and the wall-facings inside are made of local wood.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
November 25, 2020

The Sasso Nero mountain hut designed by Stifter + Bachmann is placed in a slight and natural depression of the mountain at 3,026 m above sea level near Ahrntal, South Tyrol, Italy.

The architectural footprint in the landscape is very small, as the hut touches the ground below only along narrow strip foundations that are anchored in the rock. Stifter + Bachmann stacked the schedule of accommodation in six levels that bend slightly at the top and the bottom. Cooking and eating are at the ground floor level, the drying and services rooms are on the first and second lower levels, while the sleeping accommodation is on the three upper storeys.

The sloping façades are entirely clad in copper sheets and seem to be shaped by the glacier, the wind and other climatic conditions. In the interior the new mountain hut resembles a large piece of furniture that can be lived in. From the restaurant at the ground floor with a ribbon window that runs the entire way around the dining the guests can enjoy a 360° panoramic view of the surrounding mountains. In contact with the solid rock the two basement levels were realized with prefabricated concrete elements whilst the structure of the upper floors, the furniture and the wall-facings inside are made of local wood.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels