Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Architecture
Sep
3
New Mountain Hut At Tracuit by Savioz Fabrizzi Architectes
Edition
Alps
under the patronage of
Switzerland
under the patronage of
Off-the-Grid
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Sep 3, 2020

The tracuit mountain hut (altitude 3256 metres) designed by Savioz Fabrizzi Architectes belongs to the chaussy section of the swiss alpine club and is situated in the val d’anniviers, in the heart of the valaisan Alps.

Its superb position makes it the ideal starting-point for climbing the Bishorn, the Weisshorn, and the Tête de Milon. The hut was built in 1929 and enlarged several times to cope with a constant increase in guest numbers and expected levels of comfort. Current requirements concerning health and safety, staffing, facilities, and environmental protection meant that the hut needed to be enlarged and completely refurbished. As transforming the existing hut would have produced a significant cost overhead, the club decided to build a new one. The design was chosen via an architectural competition.

The nature of the site, between a cliff and a glacier, defined the position and shape of the new hut, which is constructed along the ridge above the cliff, fitting in with the site’s topography. The south façade of the building extends from the cliff and works like a large solar collector, being either glazed or covered with solar panels to make maximum use of solar energy. The other façades reflect the surrounding landscape. From the refectory, guests enjoy an uninterrupted, plunging view over the Val de Zinal.

At this altitude, the construction methods had to be adapted to the adverse weather conditions and to the means of transport available. As transporting concrete is particularly expensive, its use was minimised and restricted largely to individual footings. The whole of the structural frame is of wood. The wall and floor components, consisting of studs/beams, insulation and cladding, were prefabricated in the factory and transported by helicopter for on-site assembly. Panels of stainless steel cladding protect the roof and outer walls from the elements.

The compact shape of the building and efficient wall insulation reduce heat loss. Low-tech ventilation is used to recover the significant amount of heat emitted by the building’s occupants, while making it more comfortable and preventing any problems with mould growth in premises that are closed for several months of the year.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
September 3, 2020

The tracuit mountain hut (altitude 3256 metres) designed by Savioz Fabrizzi Architectes belongs to the chaussy section of the swiss alpine club and is situated in the val d’anniviers, in the heart of the valaisan Alps.

Its superb position makes it the ideal starting-point for climbing the Bishorn, the Weisshorn, and the Tête de Milon. The hut was built in 1929 and enlarged several times to cope with a constant increase in guest numbers and expected levels of comfort. Current requirements concerning health and safety, staffing, facilities, and environmental protection meant that the hut needed to be enlarged and completely refurbished. As transforming the existing hut would have produced a significant cost overhead, the club decided to build a new one. The design was chosen via an architectural competition.

The nature of the site, between a cliff and a glacier, defined the position and shape of the new hut, which is constructed along the ridge above the cliff, fitting in with the site’s topography. The south façade of the building extends from the cliff and works like a large solar collector, being either glazed or covered with solar panels to make maximum use of solar energy. The other façades reflect the surrounding landscape. From the refectory, guests enjoy an uninterrupted, plunging view over the Val de Zinal.

At this altitude, the construction methods had to be adapted to the adverse weather conditions and to the means of transport available. As transporting concrete is particularly expensive, its use was minimised and restricted largely to individual footings. The whole of the structural frame is of wood. The wall and floor components, consisting of studs/beams, insulation and cladding, were prefabricated in the factory and transported by helicopter for on-site assembly. Panels of stainless steel cladding protect the roof and outer walls from the elements.

The compact shape of the building and efficient wall insulation reduce heat loss. Low-tech ventilation is used to recover the significant amount of heat emitted by the building’s occupants, while making it more comfortable and preventing any problems with mould growth in premises that are closed for several months of the year.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels
Visit Thisispaper Shop
No items found.
No items found.