Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Papi Restaurant by Neri&Hu Design and Research Office
Zuzanna Gasior
May 14, 2021

The Papi restaurant is the outcome of the cooperation between Neri&Hu and talented, up-and-coming restaurateur Etienne Ryckeboer in Paris.

Located on the ground floor of a typical late 19th century Haussmann building, Neri&Hu’s design concept celebrates the layered material heritage that narrates Parisian history. During the dismantling phase, the existing site was treated carefully; by stripping back the strata of finishes that have built up through the decades, the beauty of the bare materials is revealed. Every single existing element was meticulously examined, and the challenge was in resisting the urge to fix every imperfection, to instead honor the imprint of time upon each surface. Within the interior, portions of the old limestone and brick walls, a raw steel column, and a brick column are preserved and integrated into the design. On the façade, an existing steel I-beam lintel is featured, while a segment of the old stone moulding by the entry is left expose, stitching the façade seamlessly to the neighboring building. Each fragment represents a different period in Paris’ history, forming a beautiful yet imposing canvas for the architects to add their new strokes.

The new raw-steel-framed fully-operable glass façade maintains a visual continuity between the street and the venue, and effectively extends the public realm into the interior. As guests enter the space through the main door, they see the clash of juxtaposing old and new materials, telling a story of sophistication with fresh textures of tile, glass and wood. Mirrors are placed strategically to create dynamic perspectives and voyeuristic moments between interior and exterior, while inviting guests into cross gazes. The spatial and material strategies deployed create a layered reading against the historical backdrop, offering guests a variety of experiences to explore within the space - moments of both public introversion and private extroversion.

Despite the compact 52 square meters of usable area, Neri&Hu’s asserts two figures into the space: an oblong volume forming an arena-like enclosure that integrates all the functional needs of seating, display, chef’s preparation counter, privacy screen, as well as a round shape containing the wood-burning oven. Clad in handmade convex-curved white ceramic tiles, the enclosure features large openings framed with thick birch plywood that become seating benches for guests. Entering the arena, where the floor is adorned with narrow white ceramic tiles, guests are instantly transformed from spectators to performers on stage. The central communal table features a long custom pendant light above, while a series of lights by Viabizzuno create a stark modern contrast on the old limestone wall. Custom wood and fabric chairs, manufactured by De La Espada, are designed by Neri&Hu specifically for Papi Restaurant to fit within the limited footprint.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
May 14, 2021

The Papi restaurant is the outcome of the cooperation between Neri&Hu and talented, up-and-coming restaurateur Etienne Ryckeboer in Paris.

Located on the ground floor of a typical late 19th century Haussmann building, Neri&Hu’s design concept celebrates the layered material heritage that narrates Parisian history. During the dismantling phase, the existing site was treated carefully; by stripping back the strata of finishes that have built up through the decades, the beauty of the bare materials is revealed. Every single existing element was meticulously examined, and the challenge was in resisting the urge to fix every imperfection, to instead honor the imprint of time upon each surface. Within the interior, portions of the old limestone and brick walls, a raw steel column, and a brick column are preserved and integrated into the design. On the façade, an existing steel I-beam lintel is featured, while a segment of the old stone moulding by the entry is left expose, stitching the façade seamlessly to the neighboring building. Each fragment represents a different period in Paris’ history, forming a beautiful yet imposing canvas for the architects to add their new strokes.

The new raw-steel-framed fully-operable glass façade maintains a visual continuity between the street and the venue, and effectively extends the public realm into the interior. As guests enter the space through the main door, they see the clash of juxtaposing old and new materials, telling a story of sophistication with fresh textures of tile, glass and wood. Mirrors are placed strategically to create dynamic perspectives and voyeuristic moments between interior and exterior, while inviting guests into cross gazes. The spatial and material strategies deployed create a layered reading against the historical backdrop, offering guests a variety of experiences to explore within the space - moments of both public introversion and private extroversion.

Despite the compact 52 square meters of usable area, Neri&Hu’s asserts two figures into the space: an oblong volume forming an arena-like enclosure that integrates all the functional needs of seating, display, chef’s preparation counter, privacy screen, as well as a round shape containing the wood-burning oven. Clad in handmade convex-curved white ceramic tiles, the enclosure features large openings framed with thick birch plywood that become seating benches for guests. Entering the arena, where the floor is adorned with narrow white ceramic tiles, guests are instantly transformed from spectators to performers on stage. The central communal table features a long custom pendant light above, while a series of lights by Viabizzuno create a stark modern contrast on the old limestone wall. Custom wood and fabric chairs, manufactured by De La Espada, are designed by Neri&Hu specifically for Papi Restaurant to fit within the limited footprint.

section is proudly under the patronage of:
Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels