Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Architecture
Jul
1
Campus Joachimstraße & Kantine by David Chipperfield Architects
Alexander Zaxarov
Jul 1, 2020

David Chipperfield Architects‘ office in Berlin is located in the district of Mitte, withinwalking distance of the Museum Island.

The existing office premises have been expanded: four new volumes extend the five-storey brick building situated at the rear of the property, which was originally built as a piano factory in 1895. While the new, four-storey front building closes the street facade, the volumes inserted into the courtyards re-interpret the existing situation. They are suspended in ambivalence between restoring the situation from before the war damage and a new idea of a block interior: simple cubic volumes form independent structures, which can be perceived from different perspectives, while continuing the history of a typical courtyard structure and transforming it into a flowing exterior space.

The front building houses exhibition spaces and function rooms as well as an apartment. The four-storey middle building and the garden building dock directly into the existing building and extend it, providing generous meeting and office spaces. The two-storey middle building is free-standing and accommodates a canteen. Together with the garden courtyard the canteen creates a semi-public location for socialising and dialogue, fostering a campus-like atmosphere.

The monolithic walls are made of insulating concrete and assume almost all architectural functions: they support, insulate, protect and define interior and exterior space. Large windows, which are offset at each storey, provide diverse views in, out and through the buildings, varying the simple, stacked floor plan. The interior finishes are reduced: polished screed flooring, hand-painted wooden panels for doors and fixtures and veined marble slabs in the kitchen and bathroom areas. The exterior space, designed by Peter Wirtz, extends the interior and provides with its plants and materials a counterpoint to the architecture of the buildings.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
July 1, 2020

David Chipperfield Architects‘ office in Berlin is located in the district of Mitte, withinwalking distance of the Museum Island.

The existing office premises have been expanded: four new volumes extend the five-storey brick building situated at the rear of the property, which was originally built as a piano factory in 1895. While the new, four-storey front building closes the street facade, the volumes inserted into the courtyards re-interpret the existing situation. They are suspended in ambivalence between restoring the situation from before the war damage and a new idea of a block interior: simple cubic volumes form independent structures, which can be perceived from different perspectives, while continuing the history of a typical courtyard structure and transforming it into a flowing exterior space.

The front building houses exhibition spaces and function rooms as well as an apartment. The four-storey middle building and the garden building dock directly into the existing building and extend it, providing generous meeting and office spaces. The two-storey middle building is free-standing and accommodates a canteen. Together with the garden courtyard the canteen creates a semi-public location for socialising and dialogue, fostering a campus-like atmosphere.

The monolithic walls are made of insulating concrete and assume almost all architectural functions: they support, insulate, protect and define interior and exterior space. Large windows, which are offset at each storey, provide diverse views in, out and through the buildings, varying the simple, stacked floor plan. The interior finishes are reduced: polished screed flooring, hand-painted wooden panels for doors and fixtures and veined marble slabs in the kitchen and bathroom areas. The exterior space, designed by Peter Wirtz, extends the interior and provides with its plants and materials a counterpoint to the architecture of the buildings.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Visit Thisispaper Shop
Spring Sale
30-60% off
Thisispaper Shop
Thisispaper Magazine
A book of stories about thinkers and makers.
Go to Shop