Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Nov 27, 2020

A few kilometres from Mount Fuji in Japan, Takeshi Hosaka Architects designed a building with a light, rounded shape, which is home to a restaurant that serves hoto, a noodle speciality from the Yamanashi region.

The curved organic shape of the one storey building is formed by a steel road frame, which is reinforced with concrete, creating a freestanding cave-like structure in the Fujikawaguchiko town of Yamanashi prefecture, Japan.

The structure, completely white and slightly larger than 700 square metres, was designed to blend in perfectly with the elements and the nature of the environment. Thus, it is penetrated only by large, sliding bay windows that are curved, the architects having placed them in such a way that the air would circulate perfectly well inside the structure, avoiding the need for air conditioning. The lighting system was also designed to maintain the symbiosis between the building and the exterior. The luminosity is adjustable and adapts throughout the day to the intensity of the light at different times.

"When it rains, people can appreciate the sound of the raindrops from inside. When it’s foggy, the fog enters the building. When it snows, it becomes a landscape buried in the snow, and sometimes birds and animals come in. It’s half-way between nature and art." — Takeshi Hosaka Architects.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
November 27, 2020

A few kilometres from Mount Fuji in Japan, Takeshi Hosaka Architects designed a building with a light, rounded shape, which is home to a restaurant that serves hoto, a noodle speciality from the Yamanashi region.

The curved organic shape of the one storey building is formed by a steel road frame, which is reinforced with concrete, creating a freestanding cave-like structure in the Fujikawaguchiko town of Yamanashi prefecture, Japan.

The structure, completely white and slightly larger than 700 square metres, was designed to blend in perfectly with the elements and the nature of the environment. Thus, it is penetrated only by large, sliding bay windows that are curved, the architects having placed them in such a way that the air would circulate perfectly well inside the structure, avoiding the need for air conditioning. The lighting system was also designed to maintain the symbiosis between the building and the exterior. The luminosity is adjustable and adapts throughout the day to the intensity of the light at different times.

"When it rains, people can appreciate the sound of the raindrops from inside. When it’s foggy, the fog enters the building. When it snows, it becomes a landscape buried in the snow, and sometimes birds and animals come in. It’s half-way between nature and art." — Takeshi Hosaka Architects.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels