Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Mountain Foothill Home by Andrea Eusebi
Edition
Italy
under the patronage of
Family House
under the patronage of
Zuzanna Gasior
Sep 26, 2022

The Family House by Andrea Eusebi reimagined a mountain foothill home in the centre of Italy where contrast is key to connect to its surroundings.

The project meant to create a time gap, passing through the exterior and interiors, from the typical Abruzzo home at the bottom of the mountain to the inner space which is hardly recognizable from its original looks. The interior is a continuous play with shadows and lights, created with the new glass openings and the use of materials which intentionally want to create a strong sense of contrast. The chosen planning approach uses a number of strategies: preservation/activation/demolition/integration.

The final objective was of getting rid of the temporary stratification, replacing the incongruencies with solutions, without causing much contrast with the surrounding construction. The project has wanted to conserve and reactivate the existent volume of stone by making the existing wall structure evident once again and by making it stand out via the use of contemporary technologies. The pitched roof has been demolished so as not to protrude by the façade anymore and by giving the impression of a mono-material monolith of short distance.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
Sep 26, 2022

The Family House by Andrea Eusebi reimagined a mountain foothill home in the centre of Italy where contrast is key to connect to its surroundings.

The project meant to create a time gap, passing through the exterior and interiors, from the typical Abruzzo home at the bottom of the mountain to the inner space which is hardly recognizable from its original looks. The interior is a continuous play with shadows and lights, created with the new glass openings and the use of materials which intentionally want to create a strong sense of contrast. The chosen planning approach uses a number of strategies: preservation/activation/demolition/integration.

The final objective was of getting rid of the temporary stratification, replacing the incongruencies with solutions, without causing much contrast with the surrounding construction. The project has wanted to conserve and reactivate the existent volume of stone by making the existing wall structure evident once again and by making it stand out via the use of contemporary technologies. The pitched roof has been demolished so as not to protrude by the façade anymore and by giving the impression of a mono-material monolith of short distance.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated travel guides.
Explore all GuidesExplore channels