Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Hitoshi Arato
Jul 14, 2022

Jun Igarashi Architects found a work-around in Japanese building code to create this house on Hokkaido's southwest coast, which features a larger than average roof to protect a pair of patios from snowfall.

The location and climate heavily affected the architect’s decision in creating specific spaces that were necessary for the comfort of the residents. One in particular, dubbed the “windbreak room”, was designed for the sole purpose of providing a relaxed and warm environment during the harsh winters.

"Snowfall gives various restrictions to our life, the most serious of them is cleaning snow. Houses are often built mainly in residential areas. That means that the building coverage ratio is low. Therefore, the size of the roof becomes smaller." — explained Hokkaido-based architect Jun Igarashi

The architects set up a large roof with a full building coverage ratio, and placed a compact one-room dwelling beneath it. Between the interior space and the outdoor space there is a rectangle under the large roof. Although this space is treated as an indoor area in building code, physically, it can be said that the space is both outdoor and indoor, semi-indoor, and semi-outdoor.

No items found.
No items found.
Hitoshi Arato
Jul 14, 2022

Jun Igarashi Architects found a work-around in Japanese building code to create this house on Hokkaido's southwest coast, which features a larger than average roof to protect a pair of patios from snowfall.

The location and climate heavily affected the architect’s decision in creating specific spaces that were necessary for the comfort of the residents. One in particular, dubbed the “windbreak room”, was designed for the sole purpose of providing a relaxed and warm environment during the harsh winters.

"Snowfall gives various restrictions to our life, the most serious of them is cleaning snow. Houses are often built mainly in residential areas. That means that the building coverage ratio is low. Therefore, the size of the roof becomes smaller." — explained Hokkaido-based architect Jun Igarashi

The architects set up a large roof with a full building coverage ratio, and placed a compact one-room dwelling beneath it. Between the interior space and the outdoor space there is a rectangle under the large roof. Although this space is treated as an indoor area in building code, physically, it can be said that the space is both outdoor and indoor, semi-indoor, and semi-outdoor.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels