Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Magnolia House by Estudio Felipe Escudero
Edition
Concrete Stories
under the patronage of
DwellWell
under the patronage of
@zaxarovcom
Feb 23, 2022

Located in Puembo, Ecuador, Magnolia House is a spacious villa with a central and prominent patio, designed by Estudio Felipe Escudero.

The one-story building is situated around the central courtyard that surrounds a great magnolia tree. The architect built the dwelling especially for his mother who loved these plants from her very childhood.

The whole house revolves around one tree. The studio described its project as the spaceship that has just landed. Concrete, the rigid and heavy material looks like it flies in space. The great overhangs provide natural cooling to the areas underneath. The only thing that interrupts the concrete wall is the magnolia tree, the top of which is seen from the central open-air courtyard.

The inside courtyard can be reached via glass doors in the glass walls from the floor to the ceiling. Bedrooms are situated throughout the whole home. The left part of the house features the kids' bedroom, bathroom, the main bedroom, and the wardrobe. Besides the central courtyard, there is also an indoor and outdoor living room which is separated by great sliding doors that shows the view on the large terrace and swimming pool. The designs include a collection of furniture entirely designed by the architects. As a result, the interiors present a cohesive vision that supports the vision of the villa's overall minimalist concept.

No items found.
No items found.
@zaxarovcom
Feb 23, 2022

Located in Puembo, Ecuador, Magnolia House is a spacious villa with a central and prominent patio, designed by Estudio Felipe Escudero.

The one-story building is situated around the central courtyard that surrounds a great magnolia tree. The architect built the dwelling especially for his mother who loved these plants from her very childhood.

The whole house revolves around one tree. The studio described its project as the spaceship that has just landed. Concrete, the rigid and heavy material looks like it flies in space. The great overhangs provide natural cooling to the areas underneath. The only thing that interrupts the concrete wall is the magnolia tree, the top of which is seen from the central open-air courtyard.

The inside courtyard can be reached via glass doors in the glass walls from the floor to the ceiling. Bedrooms are situated throughout the whole home. The left part of the house features the kids' bedroom, bathroom, the main bedroom, and the wardrobe. Besides the central courtyard, there is also an indoor and outdoor living room which is separated by great sliding doors that shows the view on the large terrace and swimming pool. The designs include a collection of furniture entirely designed by the architects. As a result, the interiors present a cohesive vision that supports the vision of the villa's overall minimalist concept.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated travel guides.
Explore all GuidesExplore channels