Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Jul 1, 2020

House Hunkeler designed by SEILERLINHART is an extension and renovation of a parish house and school from 1722 in Sarnen, Switzerland.

In 1722, the Jesuit priest Dr. Johann Baptist Dillier built a school and residential building for the students of the seminar not far from Lake Sarnen. This historically important house was repeatedly rebuilt and extended during the 19th and 20th centuries.

The now realized conversion of the listed building (cultural object of local importance) clears the inner building structure of the house, reduces the less substantial, created in the 20th century cultivation and extends the house to the south with a new wooden room layer. This adds a generous kitchen and dining room, as well as a loggia upstairs and a bedroom with bathroom and laundry room on the ground floor the additional necessary space for a contemporary residential use. The conversion was made under the motto of “complementary restoration”. It was neither a trace blurring restitution, nor a pathetic old-new rhetoric and not a detail-loving fragmentation of spatial units. The goal was of course in the logic of the building “continue to build.” Despite the existing variety of shapes and surface textures, the interventions remain interlinked.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
Jul 1, 2020

House Hunkeler designed by SEILERLINHART is an extension and renovation of a parish house and school from 1722 in Sarnen, Switzerland.

In 1722, the Jesuit priest Dr. Johann Baptist Dillier built a school and residential building for the students of the seminar not far from Lake Sarnen. This historically important house was repeatedly rebuilt and extended during the 19th and 20th centuries.

The now realized conversion of the listed building (cultural object of local importance) clears the inner building structure of the house, reduces the less substantial, created in the 20th century cultivation and extends the house to the south with a new wooden room layer. This adds a generous kitchen and dining room, as well as a loggia upstairs and a bedroom with bathroom and laundry room on the ground floor the additional necessary space for a contemporary residential use. The conversion was made under the motto of “complementary restoration”. It was neither a trace blurring restitution, nor a pathetic old-new rhetoric and not a detail-loving fragmentation of spatial units. The goal was of course in the logic of the building “continue to build.” Despite the existing variety of shapes and surface textures, the interventions remain interlinked.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels