Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Architecture
Jun
30
The House of the Archeologist by LCA Architetti
Alexander Zaxarov
Jun 30, 2020

Fluted concrete walls punctured by stone entrances and window frames characterise this minimal Italian house, which LCA Architetti has completed for an archaeologist in Varese, Italy.

The building is a single-family residence designed specifically for an archaeologist. The volume is a simple parallelepiped with a rectangular base in which other blocks of cubic form, completely covered with stone, have been inserted and fixed.

From a material point of view, the building is reminiscent of the brick textures from old walls and the large cut stones that often interrupted the frame as lintels or cornerstones. In this house, the bricks were replaced with reused fluted concrete block and the stone with marble slabs and travertine blocks.

While contributing to its monolithic aesthetic, these recycled materials were used to reduce the house's carbon footprint.

"Instinctively, if we think of fossils, we can think of some shells set in the rock. In the same way we started to think about this house. More simply, we wanted to donate to our client a house that had in it its soul and its passions for history and archaeology,"
No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
June 30, 2020

Fluted concrete walls punctured by stone entrances and window frames characterise this minimal Italian house, which LCA Architetti has completed for an archaeologist in Varese, Italy.

The building is a single-family residence designed specifically for an archaeologist. The volume is a simple parallelepiped with a rectangular base in which other blocks of cubic form, completely covered with stone, have been inserted and fixed.

From a material point of view, the building is reminiscent of the brick textures from old walls and the large cut stones that often interrupted the frame as lintels or cornerstones. In this house, the bricks were replaced with reused fluted concrete block and the stone with marble slabs and travertine blocks.

While contributing to its monolithic aesthetic, these recycled materials were used to reduce the house's carbon footprint.

"Instinctively, if we think of fossils, we can think of some shells set in the rock. In the same way we started to think about this house. More simply, we wanted to donate to our client a house that had in it its soul and its passions for history and archaeology,"
Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Spring Sale
30-60% off
Thisispaper Shop
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, people and ideas through human-curated editions you'll love.