Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Jul 12, 2021

Built in 2014 on the Gold Coast of Lake Zurich, House B by E2A seeks to bring back a clear sense of identity to an area which has succumbed to an otherwise generic suburban vernacular.

Along the Gold Coast of Lake Zurich, individual localities have lost a clear sense of identity amongst the conti-nuity of the suburban landscape. Generic architecture determines the immediate context of any remaining open spaces, land reserves from former agricultural zones, which create a welcome pause in this otherwise monotonous rhythm.

A simple meadow space visibly benefits the densely packed rows of single-family home urbanization. In general, gardens comprise the leftover spaces in between individual houses, executed with varying degrees of success. All in all, they represent that which remains behind after a house has been constructed – nothing more.

The intervention takes a different stance, creating a place with clear boundaries. A perimeter exists through walls and hedges: externally territorial and hard, internally a soft, private green space. The house reflects this relationship between the inside and the outside.

Two new private outdoor spaces are created – an entry court and a garden court. In between is the part of the house with the main entrance and a garden apartment. A stair leads to the floor above with a terrace and view to the open space of the adjacent lot, with the lake and the mountains in the distance. Positioned around the centrally located kitchen are the dining room as well as the atelier-like, double-height living room lit from the northeast.

All of the rooms directly access the terrace and a stair leads down to the garden courtyard. A studio with a gallery to the living room is located on the floor above these common spaces. The east-facing master bedroom works as a unit with the bathroom, dressing room, and an office space; it is like an autonomous suite interposed into the residence.

The straight lines of rough-faced, board-formed concrete walls and large, suspended, floor-to-ceiling fenestration characterizes the exterior appearance. Only a protruding window on the northern side with a solid concrete frame reveals the actual scale and size of the house. Otherwise, the house remains muted and focused compared to the garrulousness of its surroundings.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
July 12, 2021

Built in 2014 on the Gold Coast of Lake Zurich, House B by E2A seeks to bring back a clear sense of identity to an area which has succumbed to an otherwise generic suburban vernacular.

Along the Gold Coast of Lake Zurich, individual localities have lost a clear sense of identity amongst the conti-nuity of the suburban landscape. Generic architecture determines the immediate context of any remaining open spaces, land reserves from former agricultural zones, which create a welcome pause in this otherwise monotonous rhythm.

A simple meadow space visibly benefits the densely packed rows of single-family home urbanization. In general, gardens comprise the leftover spaces in between individual houses, executed with varying degrees of success. All in all, they represent that which remains behind after a house has been constructed – nothing more.

The intervention takes a different stance, creating a place with clear boundaries. A perimeter exists through walls and hedges: externally territorial and hard, internally a soft, private green space. The house reflects this relationship between the inside and the outside.

Two new private outdoor spaces are created – an entry court and a garden court. In between is the part of the house with the main entrance and a garden apartment. A stair leads to the floor above with a terrace and view to the open space of the adjacent lot, with the lake and the mountains in the distance. Positioned around the centrally located kitchen are the dining room as well as the atelier-like, double-height living room lit from the northeast.

All of the rooms directly access the terrace and a stair leads down to the garden courtyard. A studio with a gallery to the living room is located on the floor above these common spaces. The east-facing master bedroom works as a unit with the bathroom, dressing room, and an office space; it is like an autonomous suite interposed into the residence.

The straight lines of rough-faced, board-formed concrete walls and large, suspended, floor-to-ceiling fenestration characterizes the exterior appearance. Only a protruding window on the northern side with a solid concrete frame reveals the actual scale and size of the house. Otherwise, the house remains muted and focused compared to the garrulousness of its surroundings.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels