Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Submission
Branded Content
Architecture
Jan
20
Alexander Kielland House by Trodahl Arkitekter
Alexander Zaxarov
Jan 20, 2021

Outside Norway’s southwestern coastal town of Sandnes, Trodahl Arkitekter introduces its concrete Alexander Kielland's family house.

This detached, concrete family house near Sandnes town centre, on the southwest coast of Norway, features a maritime climate with abundant rainfall. The plot slopes steeply to the east, dropping about 7 meters and overlooking the town. The poured concrete structure encloses roughly 2368 square feet of floor space. To maximize the view and the evening sunshine the house has three levels, the top floor being flush with the plot’s highest point, to the west. The primary living areas are here, with direct access through the kitchen to the upper garden.

The kitchen exit is recessed to provide shelter as you step into the garden. Rainwater is conducted on one side to a standing water feature. A mezzanine wooden floor above the kitchen offers a no-nonsense study nook. All non-opening windows are sealed directly into the concrete. The rectangular windows have broad concrete sills to provide seating. Garden steps lead to the main entrance on level two, where there are three bedrooms and an entertainment lounge. One of the two bathrooms is suitable for guests. All floors on this level are finely polished concrete screed.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
January 20, 2021

Outside Norway’s southwestern coastal town of Sandnes, Trodahl Arkitekter introduces its concrete Alexander Kielland's family house.

This detached, concrete family house near Sandnes town centre, on the southwest coast of Norway, features a maritime climate with abundant rainfall. The plot slopes steeply to the east, dropping about 7 meters and overlooking the town. The poured concrete structure encloses roughly 2368 square feet of floor space. To maximize the view and the evening sunshine the house has three levels, the top floor being flush with the plot’s highest point, to the west. The primary living areas are here, with direct access through the kitchen to the upper garden.

The kitchen exit is recessed to provide shelter as you step into the garden. Rainwater is conducted on one side to a standing water feature. A mezzanine wooden floor above the kitchen offers a no-nonsense study nook. All non-opening windows are sealed directly into the concrete. The rectangular windows have broad concrete sills to provide seating. Garden steps lead to the main entrance on level two, where there are three bedrooms and an entertainment lounge. One of the two bathrooms is suitable for guests. All floors on this level are finely polished concrete screed.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels