Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Submission
Branded Content
Architecture
Nov
30
House in “La Place” by Deschenaux Architectes
Edition
Concrete Stories
under the patronage of
Family House
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Nov 30, 2020

House in “La Place” by Deschenaux Architectes overlooks the hamlet “La Place,” in Ayent, Valais, Switzerland. The project takes root in the site’s memory through a reinterpretation of the surroundings and a materialization of Swiss vernacular architecture.

The project takes root in the site’s memory, by reinterpreting the atmosphere and the materialization of its vernacular architecture. Like the barns of the hamlet, the house stands in a meadow that is left blank. Thus, the project frees itself from all boundaries. The grass grows according to the seasons and the livestock can come and graze. The main terrace is on top of the house, away from prying eyes and offering a stunning view.

The materiality of the project recalls the barns’ one, with a mineral cold-looking structure and a wooden roof opened on both gable ends. The roof of the house shifted lengthwise and free from any middle supporting structure, which seems to be floating over the house, which interrogates its primary function which is to shelter a house.

The heritage of the local barns continues through the expression of the facades. They allow showing a base, the main body, and a roof, thanks to the treatments of the concrete and the wooden framework. The half levels enrich this composition by hugging the topography and by connecting the different spaces. The resulting openings adapt precisely to the needs of the interior spaces.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
November 30, 2020

House in “La Place” by Deschenaux Architectes overlooks the hamlet “La Place,” in Ayent, Valais, Switzerland. The project takes root in the site’s memory through a reinterpretation of the surroundings and a materialization of Swiss vernacular architecture.

The project takes root in the site’s memory, by reinterpreting the atmosphere and the materialization of its vernacular architecture. Like the barns of the hamlet, the house stands in a meadow that is left blank. Thus, the project frees itself from all boundaries. The grass grows according to the seasons and the livestock can come and graze. The main terrace is on top of the house, away from prying eyes and offering a stunning view.

The materiality of the project recalls the barns’ one, with a mineral cold-looking structure and a wooden roof opened on both gable ends. The roof of the house shifted lengthwise and free from any middle supporting structure, which seems to be floating over the house, which interrogates its primary function which is to shelter a house.

The heritage of the local barns continues through the expression of the facades. They allow showing a base, the main body, and a roof, thanks to the treatments of the concrete and the wooden framework. The half levels enrich this composition by hugging the topography and by connecting the different spaces. The resulting openings adapt precisely to the needs of the interior spaces.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Visit Thisispaper Shop
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels