Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Farmhouse Refurbishment in Santa Margarida de Montbui by ARQUITECTURA-G
Edition
Family House
under the patronage of
DwellWell
under the patronage of
Zuzanna Gasior
Nov 5, 2020

A single-family country house, located in the outskirts of Santa Margarida de Montbui, Barcelona, underwent metamorphosis by the accomplished team of  ARQUITECTURA-G in 2015.

The architects, Jonathan Arnabat, Jordi Ayala-Bril, Aitor Fuentes and Igor Urdampilleta, deliberately transformed the house of 200m² volume into a marvellous, intimate place to live in the midst of the splendid scenery.

Originally, the house, standing on the extensive plot of 7.000m², was allocated for agricultural use. Hence, the building with its status of  a farmhouse, subjects to the rules according to which, it doesn’t allow any modification in terms of volumetrics and façade openings.

"The volume had a direct relationship with the environment, without preamble in the transition from the field to the interior. The change of the functional program required to define the immediate environment of the house as a more limited and protected area in relation to the totally open plain,” explained he team of ARQUITECTURA-G.

Thus, the architects formed a 1m deep depression below the level of the terrace, in order to create the main access to the house and define a new artificial landscape, which would conceive as the main platform of interaction between the exterior and the interior.

The inner space is shaped around load-bearing core, which contains all facilities and links the living levels. Its design is based on the contrast and contrapositions. „The main load-bearing elements are rough, heavy and coarse, while the secondary elements and the interior partitions have smoother and lighter finishings and are built with light structure techniques,” the architects described. The exertions of using chromatic palette of earthy tone perfectly blends with the environment providing a continuous dialogue between the work of man and nature.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
November 5, 2020

A single-family country house, located in the outskirts of Santa Margarida de Montbui, Barcelona, underwent metamorphosis by the accomplished team of  ARQUITECTURA-G in 2015.

The architects, Jonathan Arnabat, Jordi Ayala-Bril, Aitor Fuentes and Igor Urdampilleta, deliberately transformed the house of 200m² volume into a marvellous, intimate place to live in the midst of the splendid scenery.

Originally, the house, standing on the extensive plot of 7.000m², was allocated for agricultural use. Hence, the building with its status of  a farmhouse, subjects to the rules according to which, it doesn’t allow any modification in terms of volumetrics and façade openings.

"The volume had a direct relationship with the environment, without preamble in the transition from the field to the interior. The change of the functional program required to define the immediate environment of the house as a more limited and protected area in relation to the totally open plain,” explained he team of ARQUITECTURA-G.

Thus, the architects formed a 1m deep depression below the level of the terrace, in order to create the main access to the house and define a new artificial landscape, which would conceive as the main platform of interaction between the exterior and the interior.

The inner space is shaped around load-bearing core, which contains all facilities and links the living levels. Its design is based on the contrast and contrapositions. „The main load-bearing elements are rough, heavy and coarse, while the secondary elements and the interior partitions have smoother and lighter finishings and are built with light structure techniques,” the architects described. The exertions of using chromatic palette of earthy tone perfectly blends with the environment providing a continuous dialogue between the work of man and nature.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Visit Thisispaper Shop
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels