Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Cabin Knapphullet by Lund Hagem
Edition
Off-the-Grid
under the patronage of
Concrete Stories
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Jan 7, 2021

This small seaside holiday retreat by Norwegian studio Lund Hagem nestles against a cliff, and features a stepped concrete roof that doubles as a viewing platform.

Knapphullet is a small annex to a family holiday home situated in Sandefjord in Norway. It is only 30 square meters, but contains an open living space with a bathroom and a mezzanine bed that sleeps two people. Although the building occupies such a small footprint, the space expands vertically over four levels including a roof terrace.

The house nestles between large rocks surrounded by low vegetation, a typical example of Norwegian coastal landscape. The project started with the challenge of how to utilize this naturally sheltered area surrounded by large rocks and dense vegetation. The idea developed into providing a way to climb up from this shelter to see the panoramic view over the sea. An idea that ultimately led to the characteristic shape of the roof; a stepped ramp leading up from the terrain to the top of the roof and connecting to the landscape beyond.

Exploring the detailed execution of each material expands a seemingly restricted material palette. The roof is executed in 270mm thick reinforced concrete with 20mm VIP insulation underneath. The concrete itself is water resistant, thus no additional roofing materials are required. The interior walls are solid 50/50mm oak layered with a natural sawn texture, while the acoustic ceiling is covered with woven oak strips. A long bench is made with the same white concrete as the roof. The bench and the floor extend from the interior to the exterior, thereby tying them together, whilst an external fireplace creates a focal point in the atrium.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
January 7, 2021

This small seaside holiday retreat by Norwegian studio Lund Hagem nestles against a cliff, and features a stepped concrete roof that doubles as a viewing platform.

Knapphullet is a small annex to a family holiday home situated in Sandefjord in Norway. It is only 30 square meters, but contains an open living space with a bathroom and a mezzanine bed that sleeps two people. Although the building occupies such a small footprint, the space expands vertically over four levels including a roof terrace.

The house nestles between large rocks surrounded by low vegetation, a typical example of Norwegian coastal landscape. The project started with the challenge of how to utilize this naturally sheltered area surrounded by large rocks and dense vegetation. The idea developed into providing a way to climb up from this shelter to see the panoramic view over the sea. An idea that ultimately led to the characteristic shape of the roof; a stepped ramp leading up from the terrain to the top of the roof and connecting to the landscape beyond.

Exploring the detailed execution of each material expands a seemingly restricted material palette. The roof is executed in 270mm thick reinforced concrete with 20mm VIP insulation underneath. The concrete itself is water resistant, thus no additional roofing materials are required. The interior walls are solid 50/50mm oak layered with a natural sawn texture, while the acoustic ceiling is covered with woven oak strips. A long bench is made with the same white concrete as the roof. The bench and the floor extend from the interior to the exterior, thereby tying them together, whilst an external fireplace creates a focal point in the atrium.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels