Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Edition
Off-the-Grid
under the patronage of
Weekend Retreat
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Nov 13, 2020

The small house designed by KKARK is situated by a lake in the Stockholm archipelago, on a site that in the early 1900s was inhabited by a gardener.

Plants and paved walls that were then organised still remain to a large extent today. For the last 25 years another garden interested family have used the old existing house as a summer home. Aiming to create a 180-degree view of the natural setting, the architects gave the house a glass facade and placed the more private areas in a wooden box at the centre of the plan.

The living room with dining area and lounge, in turn, have a 180 degree view towards the surrounding. Two of the walls are sliding windows that on hot summer days easily opens and allow for a pleasant breeze through the house and at the same time extend the living area to the exterior, where the roof overhang provides protection against the sun. On rainy days, water runs along the eaves almost as physically present curtain and the house suddenly closes inward.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
November 13, 2020

The small house designed by KKARK is situated by a lake in the Stockholm archipelago, on a site that in the early 1900s was inhabited by a gardener.

Plants and paved walls that were then organised still remain to a large extent today. For the last 25 years another garden interested family have used the old existing house as a summer home. Aiming to create a 180-degree view of the natural setting, the architects gave the house a glass facade and placed the more private areas in a wooden box at the centre of the plan.

The living room with dining area and lounge, in turn, have a 180 degree view towards the surrounding. Two of the walls are sliding windows that on hot summer days easily opens and allow for a pleasant breeze through the house and at the same time extend the living area to the exterior, where the roof overhang provides protection against the sun. On rainy days, water runs along the eaves almost as physically present curtain and the house suddenly closes inward.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Visit Thisispaper Shop
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels