Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Oct 5, 2021

This concrete building is a single-family house based in a typical Flemish village centre in Vorselaar, Belgium, designed by i.s.m.architecten.

The bulk of the street consists of rowhouses that have their front facade aligned to the sidewalk due to the predictable extrusion of the imposed gabarit. A thorough, formal investigation into how this house could break through this village frontispiece led to a footprint with a pentagonal shape, reducing the point of contact with the street to a strict minimum. The two resulting wedges have a distinct atmosphere. The exterior space is walled off on one side, thus creating an introverted patio/garden next to the front entrance. The other side remains open towards the garden and the surrounding landscape, making a clean break within the surrounding facade typology. The materialization in concrete, contrary to the traditional brickwork, further emphasizes this break.

The interior plan resembles the icon of a house. A solitary triangular concrete column and adjacent sunken seating area give structure to the open plan. An open concrete staircase links the ground floor to the upper level. The warm accents of the plywood in the built-in furniture balances the austere character of the brutal concrete. Colour accents in the sliding door, skylights and bathrooms add a playful touch to the house.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
Oct 5, 2021

This concrete building is a single-family house based in a typical Flemish village centre in Vorselaar, Belgium, designed by i.s.m.architecten.

The bulk of the street consists of rowhouses that have their front facade aligned to the sidewalk due to the predictable extrusion of the imposed gabarit. A thorough, formal investigation into how this house could break through this village frontispiece led to a footprint with a pentagonal shape, reducing the point of contact with the street to a strict minimum. The two resulting wedges have a distinct atmosphere. The exterior space is walled off on one side, thus creating an introverted patio/garden next to the front entrance. The other side remains open towards the garden and the surrounding landscape, making a clean break within the surrounding facade typology. The materialization in concrete, contrary to the traditional brickwork, further emphasizes this break.

The interior plan resembles the icon of a house. A solitary triangular concrete column and adjacent sunken seating area give structure to the open plan. An open concrete staircase links the ground floor to the upper level. The warm accents of the plywood in the built-in furniture balances the austere character of the brutal concrete. Colour accents in the sliding door, skylights and bathrooms add a playful touch to the house.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels