Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Architecture
Apr
14
Villa Waalre by Russell Jones
Zuzanna Gasior
Apr 14, 2020

Villa Waalre is a minimalist house located in Eindhoven, The Netherlands, designed by Russell Jones.

The building is orientated such that the main living, kitchen and bedroom spaces are south facing and contain large glazed openings. The structure provides thermal mass with concrete cavity walls reaching 700mm at their thickest and high levels of insulation. These passive measures are used in combination with a ground source heat pump drawing from 16 boreholes in the landscape and a heat recovery central heating boiler which provide heat for the underfloor heating and water. Underfloor cooling is employed between the swimming pool below ground and the main house above to minimize heat gain. Air treatment technology and mechanical ventilation throughout facilitate further regulation of the internal environment.

A significant proportion of the essential energy requirements are provided by a photovoltaic array of 40 Suntech modules. The client can monitor and maintain all systems and their internal comfort levels using tablet and smart phone demand-based control technology. The 25 meter long subterranean swimming pool, external plunge pool with movable floor and reflecting pools are treated with smallest amount of chemicals, so that there is no smell of chlorine, and each pool is constructed with a minimum number of discretely located outlets. The “fresh” water quality is achieved through a combination of turnover and filtration principles, and carefully monitored backwash time and frequency. The temperature of each pool may be individually regulated and the movable floor to the exterior plunge pool allows it to act as either a plunge pool, to become a shallow reflective pool or the floor can act as a pool cover and courtyard surface at the highest level.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
April 14, 2020

Villa Waalre is a minimalist house located in Eindhoven, The Netherlands, designed by Russell Jones.

The building is orientated such that the main living, kitchen and bedroom spaces are south facing and contain large glazed openings. The structure provides thermal mass with concrete cavity walls reaching 700mm at their thickest and high levels of insulation. These passive measures are used in combination with a ground source heat pump drawing from 16 boreholes in the landscape and a heat recovery central heating boiler which provide heat for the underfloor heating and water. Underfloor cooling is employed between the swimming pool below ground and the main house above to minimize heat gain. Air treatment technology and mechanical ventilation throughout facilitate further regulation of the internal environment.

A significant proportion of the essential energy requirements are provided by a photovoltaic array of 40 Suntech modules. The client can monitor and maintain all systems and their internal comfort levels using tablet and smart phone demand-based control technology. The 25 meter long subterranean swimming pool, external plunge pool with movable floor and reflecting pools are treated with smallest amount of chemicals, so that there is no smell of chlorine, and each pool is constructed with a minimum number of discretely located outlets. The “fresh” water quality is achieved through a combination of turnover and filtration principles, and carefully monitored backwash time and frequency. The temperature of each pool may be individually regulated and the movable floor to the exterior plunge pool allows it to act as either a plunge pool, to become a shallow reflective pool or the floor can act as a pool cover and courtyard surface at the highest level.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels
Visit Thisispaper Shop
No items found.
No items found.