Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Villa M on Lake Lucerne by Graber & Steiger Architekten
Edition
Concrete Stories
under the patronage of
Villa
under the patronage of
Alexander Zaxarov
May 4, 2022

Villa M designed by Swiss architecture studio Graber & Steiger is a concrete minimalist house located on Lake Lucerne in Switzerland.

The location and the volumetric organisation of the villa interpret the specific qualities of the site on both a larger and a smaller scale. The topography of the land, which slopes gently down to the lake, the incomparable view and the sunny position generate a multi-structured building that divides the linear plot of land into different areas. Forecourt, court terrace and shore zone form a sequence of specific venues that accompany the inhabitants and visitors from the roads to the lake. The vertical staggering and the expansion of the building respond in a subtly differentiated way to the different neighbourhoods and inner and outer views while achieving precise settlement in the land.

The potential of the varied programme of rooms develops in an interesting interplay for interior and exterior areas that are organised as a spatial sequence. Various building sections destined for specific functions are interwoven while at the same time creating specific places with their own identity and mood.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
May 4, 2022

Villa M designed by Swiss architecture studio Graber & Steiger is a concrete minimalist house located on Lake Lucerne in Switzerland.

The location and the volumetric organisation of the villa interpret the specific qualities of the site on both a larger and a smaller scale. The topography of the land, which slopes gently down to the lake, the incomparable view and the sunny position generate a multi-structured building that divides the linear plot of land into different areas. Forecourt, court terrace and shore zone form a sequence of specific venues that accompany the inhabitants and visitors from the roads to the lake. The vertical staggering and the expansion of the building respond in a subtly differentiated way to the different neighbourhoods and inner and outer views while achieving precise settlement in the land.

The potential of the varied programme of rooms develops in an interesting interplay for interior and exterior areas that are organised as a spatial sequence. Various building sections destined for specific functions are interwoven while at the same time creating specific places with their own identity and mood.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels