Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Hitoshi Arato
May 19, 2022

Built in a rural area in South Tyrol, northern Italy, Viktoria House designed by Andreas Gruber Architects is a concrete holiday house that re-imagines vernacular architecture.

Viktoria's residential building is located in Vals in South Tyrol at about 1350m above sea level. The south-facing Vals valley is accompanied by strikingly rising mountain slopes that end from forests in barren peaks.

The location environment is predominantly agricultural. Most of the buildings are very simple in their forms with pitched roofs and a reduced choice of materials.

Based on these images, Andreas Gruber Architects developed a concept for Viktoria that incorporates the landscape and building culture parameters of the location. The spatial program was transferred to a compact three floor building volume with an isosceles gable roof. All floors are accessed via a straight internal staircase in the central area of the building. The main entrance is on the ground floor. There is a spacious living room, a parents' room with a bathroom and a day toilet. In the attic there are two more bedrooms and a bathroom unit. Through a window opening one experiences high air space above the living area. The garage, the cellars and the technical room, on the other hand, are located in the basement.

Functional and weather-resistant surfaces characterize the external appearance of the building. Concrete as the key material creates a direct link to the rocky landscape. In contrast, the larch wood windows give the building a homely and at the same time warming character. Architect Andreas Gruber continues these two components inside the building.

The facades are characterized by deeper funnel-shaped incisions, which lead sunlight into the building interior on the living floor. There are also weather-protected lounge areas with the corresponding uses within the building envelope. Viewed from the inside, on the other hand, targeted views of the natural landscape are granted. The rough-sawn surface of the reveals is a metaphor for the otherwise traditional timber construction in the valley.

The compactness of the form and the reduction to the essential give the building an iconic character and allow it to merge unmistakably with the natural landscape as a residential stone.

No items found.
No items found.
Hitoshi Arato
May 19, 2022

Built in a rural area in South Tyrol, northern Italy, Viktoria House designed by Andreas Gruber Architects is a concrete holiday house that re-imagines vernacular architecture.

Viktoria's residential building is located in Vals in South Tyrol at about 1350m above sea level. The south-facing Vals valley is accompanied by strikingly rising mountain slopes that end from forests in barren peaks.

The location environment is predominantly agricultural. Most of the buildings are very simple in their forms with pitched roofs and a reduced choice of materials.

Based on these images, Andreas Gruber Architects developed a concept for Viktoria that incorporates the landscape and building culture parameters of the location. The spatial program was transferred to a compact three floor building volume with an isosceles gable roof. All floors are accessed via a straight internal staircase in the central area of the building. The main entrance is on the ground floor. There is a spacious living room, a parents' room with a bathroom and a day toilet. In the attic there are two more bedrooms and a bathroom unit. Through a window opening one experiences high air space above the living area. The garage, the cellars and the technical room, on the other hand, are located in the basement.

Functional and weather-resistant surfaces characterize the external appearance of the building. Concrete as the key material creates a direct link to the rocky landscape. In contrast, the larch wood windows give the building a homely and at the same time warming character. Architect Andreas Gruber continues these two components inside the building.

The facades are characterized by deeper funnel-shaped incisions, which lead sunlight into the building interior on the living floor. There are also weather-protected lounge areas with the corresponding uses within the building envelope. Viewed from the inside, on the other hand, targeted views of the natural landscape are granted. The rough-sawn surface of the reveals is a metaphor for the otherwise traditional timber construction in the valley.

The compactness of the form and the reduction to the essential give the building an iconic character and allow it to merge unmistakably with the natural landscape as a residential stone.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels