Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Mar 22, 2021

Tasked with designing a "small but prestigious residence" in an Alpine village, Italian studio Pedevilla Architects planned an asymmetric family house with a chalky-white exterior.

The single-family home is situated on 2828 feet above sea level, right at the entry into mill valley. The rising silhouette of the roof gives a slight impression of the upward striving space sequence. Square shaped window openings in different sizes are referring to significant spots in the surrounding alpine landscape.

The internal space arrangement is staggered half-level wise, reaching from the cooking & dining zone at ground level to the generous living room in the attic. The monolithic nature of the building is emphasized by the choice of uniform materials, such as local sands, chalk and white cement.

Even the interior was treated with great care and value on artisanal quality and the usage of typical local materials, to ensure the highest requirement in regional virtue: Internal plaster on chalk basis, hand planed elm-wood, passeirer gneiss and blacksmiths-bronze.

The European elm has also been used to manufacture windows, doors, floors, stairs and individually designed furniture. The handcrafted furniture handles, doorknocker and lamps, for which blacksmiths-bronze has been used, can be regarded as additional special features.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
March 22, 2021

Tasked with designing a "small but prestigious residence" in an Alpine village, Italian studio Pedevilla Architects planned an asymmetric family house with a chalky-white exterior.

The single-family home is situated on 2828 feet above sea level, right at the entry into mill valley. The rising silhouette of the roof gives a slight impression of the upward striving space sequence. Square shaped window openings in different sizes are referring to significant spots in the surrounding alpine landscape.

The internal space arrangement is staggered half-level wise, reaching from the cooking & dining zone at ground level to the generous living room in the attic. The monolithic nature of the building is emphasized by the choice of uniform materials, such as local sands, chalk and white cement.

Even the interior was treated with great care and value on artisanal quality and the usage of typical local materials, to ensure the highest requirement in regional virtue: Internal plaster on chalk basis, hand planed elm-wood, passeirer gneiss and blacksmiths-bronze.

The European elm has also been used to manufacture windows, doors, floors, stairs and individually designed furniture. The handcrafted furniture handles, doorknocker and lamps, for which blacksmiths-bronze has been used, can be regarded as additional special features.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels