Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Underground Patio by Stefano Larotonda
Zuzanna Gasior
Aug 8, 2022

Underground Patio is a minimal space located in Rovagnate, Italy, designed by Stefano Larotonda and Andrea Tregnago.

The project is developed starting from an articulated functional request of the client, who needed a new entrance, a green area and the recovery of the basement in favor of new needs. The concept analyzes each specificity and summarizes them in a single essential gesture: digging a hole to define everything.

That means a new kind of space in the basement and subsequent creation of an outdoor space that is configured as an open-air room. This new environment allows the lighting of the underground area which becomes a large hall described by a series of wooden inner partitions that define different spatial configurations.

The concept is based on two main materials; concrete and wood. The reinforced concrete of the outer walls was formworked with vertical wooden staves and then later sandblasted. The interior partitions are single-material, made of three-layer solid fir panels stained with green impregnating paints. The external floors are made of draining cement and float on the surface filled with volcanic gravel. In the interiors, the technical screed, which was then smoothed and reinforced with additives, was used as the new floor. The grey and green are an evocation of the tones of the surrounding mountain landscape.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
Aug 8, 2022

Underground Patio is a minimal space located in Rovagnate, Italy, designed by Stefano Larotonda and Andrea Tregnago.

The project is developed starting from an articulated functional request of the client, who needed a new entrance, a green area and the recovery of the basement in favor of new needs. The concept analyzes each specificity and summarizes them in a single essential gesture: digging a hole to define everything.

That means a new kind of space in the basement and subsequent creation of an outdoor space that is configured as an open-air room. This new environment allows the lighting of the underground area which becomes a large hall described by a series of wooden inner partitions that define different spatial configurations.

The concept is based on two main materials; concrete and wood. The reinforced concrete of the outer walls was formworked with vertical wooden staves and then later sandblasted. The interior partitions are single-material, made of three-layer solid fir panels stained with green impregnating paints. The external floors are made of draining cement and float on the surface filled with volcanic gravel. In the interiors, the technical screed, which was then smoothed and reinforced with additives, was used as the new floor. The grey and green are an evocation of the tones of the surrounding mountain landscape.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels