Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Hitoshi Arato
Mar 24, 2021

Japanese studio Sugawaradaisuke mixed powdered iron with plaster to give this Tokyo house a rusted exterior that will weather over time.

In order to maximize the small plot, the house expands living accommodation both internally and externally, converting the entire project into a group of spaces with different qualities. Inside the dwelling, private rooms are placed diagonally, interspersed with common zones that transform the rest of the site into ‘semi-indoor’ areas. Flexible volumes are arranged in a manner that supports modern lifestyles, offering the potential to contain a range of different programs. Externally, the structure’s weathered iron envelope changes over time, lending the house a permanent and fixed quality.

The house, the scheme responds to the nature of the urban landscape, presenting a new solution for sustainable residential architecture that is able to evolve over time.

"Exposed to the rain, wind, and sunlight, the weathering of the surface creates dappled rust, memorising the vernacular micro-climate over time...the architectural appearance is not designed by an architect, but is defined by the actual behaviour of the natural phenomena." — Daisuke Sugawara

No items found.
No items found.
Hitoshi Arato
March 24, 2021

Japanese studio Sugawaradaisuke mixed powdered iron with plaster to give this Tokyo house a rusted exterior that will weather over time.

In order to maximize the small plot, the house expands living accommodation both internally and externally, converting the entire project into a group of spaces with different qualities. Inside the dwelling, private rooms are placed diagonally, interspersed with common zones that transform the rest of the site into ‘semi-indoor’ areas. Flexible volumes are arranged in a manner that supports modern lifestyles, offering the potential to contain a range of different programs. Externally, the structure’s weathered iron envelope changes over time, lending the house a permanent and fixed quality.

The house, the scheme responds to the nature of the urban landscape, presenting a new solution for sustainable residential architecture that is able to evolve over time.

"Exposed to the rain, wind, and sunlight, the weathering of the surface creates dappled rust, memorising the vernacular micro-climate over time...the architectural appearance is not designed by an architect, but is defined by the actual behaviour of the natural phenomena." — Daisuke Sugawara

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels