Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Hitoshi Arato
Jul 26, 2022

Perched on a steep slope in a coastal prefecture of Japan, Torus House designed by Noriaki Hanaoka Architecture disobeys its surrounding topology.

Built under severe conditions, the resulting structure employs a floating one-room living space and a lower part as an intermediate space. Floor-to-ceiling glazing wraps the entire structure allowing for a clear visual connection to the exterior scenery. The project looked to address 3 client requirements: a single-story house with bright and open work out space, a concrete structure, and a good view.

The interior reveals itself around a three-meter square hole running through the center of the massive slabs. Thanks to the hole, ample daylight, and ventilation flood the space, further lending to its bright, breezy atmosphere. The hole is exposed to the elements welcoming the wind, rain, and direct sunlight to traverse the structure and reach the ground. The entire building "breathes together with its environment."

"As opposed to the normative conditions that place ‘man’ or ‘machine’ at the core of architecture, we place a
hole that permeates ‘the nature’ at the center of architecture," — Noriaki Hanaoka

No items found.
No items found.
Hitoshi Arato
Jul 26, 2022

Perched on a steep slope in a coastal prefecture of Japan, Torus House designed by Noriaki Hanaoka Architecture disobeys its surrounding topology.

Built under severe conditions, the resulting structure employs a floating one-room living space and a lower part as an intermediate space. Floor-to-ceiling glazing wraps the entire structure allowing for a clear visual connection to the exterior scenery. The project looked to address 3 client requirements: a single-story house with bright and open work out space, a concrete structure, and a good view.

The interior reveals itself around a three-meter square hole running through the center of the massive slabs. Thanks to the hole, ample daylight, and ventilation flood the space, further lending to its bright, breezy atmosphere. The hole is exposed to the elements welcoming the wind, rain, and direct sunlight to traverse the structure and reach the ground. The entire building "breathes together with its environment."

"As opposed to the normative conditions that place ‘man’ or ‘machine’ at the core of architecture, we place a
hole that permeates ‘the nature’ at the center of architecture," — Noriaki Hanaoka

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels