Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Hitoshi Arato
Oct 19, 2021

The Eagle’s Nest is a minimal holiday residence located in Lanaudière, Canada, designed by mainstudio.

The bunkhouse, designed to accommodate 30 campers, was built as a replacement for an outdated cottage that was located on the same site and given the same name – The Eagle’s Nest. The location of this bunkhouse stands out in the overall layout of the camp pavilions. Located on a promontory with impressive mature conifers overlooking a beautiful lake, it is set apart from other facilities.

The design of this mountain hut was therefore significantly shaped by the natural environment of the site. It was essential to build gently through the trees to showcase them and to ensure a harmonious cohabitation between this nature and the visitors. The plan is arranged alongside the lake, optimizing the views over the water. The bulk is structured in two main volumes, the more impressive of the two contains the campers’ rooms, and the other houses the sanitary facilities.

Summer at camp is an immersion in a world away from the adult world, an immersion in a community where, due to their high number, the young people bring their own energy. Therefore, for the architect and the camp administrators, it was essential to offer a shelter that echoes the imagination of childhood. Thus, the simplicity of the building bulk recalls the key principles that characterize the hut intuitively illustrated by the child: a few vertical lines that represent the walls, a triangle representing the roof, and details that suggest doors and windows. The oversizing roof, a core element that rises from the forest, is also part of the materialization of this playful, almost imaginary world. The sober and monochromatic exterior materiality allows highlighting the form and the singularity of the building’s dimensions.

No items found.
No items found.
Hitoshi Arato
Oct 19, 2021

The Eagle’s Nest is a minimal holiday residence located in Lanaudière, Canada, designed by mainstudio.

The bunkhouse, designed to accommodate 30 campers, was built as a replacement for an outdated cottage that was located on the same site and given the same name – The Eagle’s Nest. The location of this bunkhouse stands out in the overall layout of the camp pavilions. Located on a promontory with impressive mature conifers overlooking a beautiful lake, it is set apart from other facilities.

The design of this mountain hut was therefore significantly shaped by the natural environment of the site. It was essential to build gently through the trees to showcase them and to ensure a harmonious cohabitation between this nature and the visitors. The plan is arranged alongside the lake, optimizing the views over the water. The bulk is structured in two main volumes, the more impressive of the two contains the campers’ rooms, and the other houses the sanitary facilities.

Summer at camp is an immersion in a world away from the adult world, an immersion in a community where, due to their high number, the young people bring their own energy. Therefore, for the architect and the camp administrators, it was essential to offer a shelter that echoes the imagination of childhood. Thus, the simplicity of the building bulk recalls the key principles that characterize the hut intuitively illustrated by the child: a few vertical lines that represent the walls, a triangle representing the roof, and details that suggest doors and windows. The oversizing roof, a core element that rises from the forest, is also part of the materialization of this playful, almost imaginary world. The sober and monochromatic exterior materiality allows highlighting the form and the singularity of the building’s dimensions.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit New Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels