Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Hitoshi Arato
Jun 21, 2021

Japanese architect Katsutoshi Sasaki designed a house changing the relationship spatials, T Noie is a T-shaped single-family dwelling with 102 m², located in Toyota, Japan.

In terms of the proportions of the house, Sasaki was influenced by both the human scale as well as the urban one. Measuring 1.55 m, the width of the house takes on a human perspective and is meant to evoke a feeling of security. The home’s depth of 13.5 m and height of 8 m echo the urban scale and serve to create a generously open atmosphere within.

From the outside, the tall and narrow building appears to have very few windows, with an uninterrupted facade of painted wooden planks. The only openings are clerestory windows that wrap around the top of the walls and a sliding glass door positioned on one side.

But in contrast to the dark exterior, the interior is lined with natural Falcata plywood and has a largely open-plan layout. It boasts a towering eight-metre-high ceiling that provides sight lines right from the top to the bottom of the building.

No items found.
No items found.
Hitoshi Arato
June 21, 2021

Japanese architect Katsutoshi Sasaki designed a house changing the relationship spatials, T Noie is a T-shaped single-family dwelling with 102 m², located in Toyota, Japan.

In terms of the proportions of the house, Sasaki was influenced by both the human scale as well as the urban one. Measuring 1.55 m, the width of the house takes on a human perspective and is meant to evoke a feeling of security. The home’s depth of 13.5 m and height of 8 m echo the urban scale and serve to create a generously open atmosphere within.

From the outside, the tall and narrow building appears to have very few windows, with an uninterrupted facade of painted wooden planks. The only openings are clerestory windows that wrap around the top of the walls and a sliding glass door positioned on one side.

But in contrast to the dark exterior, the interior is lined with natural Falcata plywood and has a largely open-plan layout. It boasts a towering eight-metre-high ceiling that provides sight lines right from the top to the bottom of the building.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels