Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates
Edition
Jutaku
under the patronage of
Tokyo
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Jun 7, 2021

Within a calm residential area in Tokyo, this house designed by Shinichi Ogawa has the two contrasting faces: an intimate, introverted, closed house with courtyard and an outward looking, open glasshouse above.

The residence is constructed of reinforced concrete and steel. A tall wall of frosted glass on the principal façade brings sunlight into the entrance hall, through which the LDK room is accessed. The large courtyard is bounded on the North by the LDK and on the opposite side the children’s room and master bedroom.

The small courtyard is placed for the bathroom and the toilets, interrupting the eyes. Totally closed toward the neighborhood, the cubic courtyard connects these modestly sized rooms indirectly, creating a sense of togetherness, while providing a comfortable, spacious living environment; well ventilated, filled with sunlight and connected to the changing seasons. In contrast, the 3rd floor glazed penthouse and a roof top terrace are perfectly opened towards the city.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
Jun 7, 2021

Within a calm residential area in Tokyo, this house designed by Shinichi Ogawa has the two contrasting faces: an intimate, introverted, closed house with courtyard and an outward looking, open glasshouse above.

The residence is constructed of reinforced concrete and steel. A tall wall of frosted glass on the principal façade brings sunlight into the entrance hall, through which the LDK room is accessed. The large courtyard is bounded on the North by the LDK and on the opposite side the children’s room and master bedroom.

The small courtyard is placed for the bathroom and the toilets, interrupting the eyes. Totally closed toward the neighborhood, the cubic courtyard connects these modestly sized rooms indirectly, creating a sense of togetherness, while providing a comfortable, spacious living environment; well ventilated, filled with sunlight and connected to the changing seasons. In contrast, the 3rd floor glazed penthouse and a roof top terrace are perfectly opened towards the city.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit New Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels