Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Mar 10, 2022

Architecture studio Neiheiser Argyros has overhauled a 1970s vacant  villa on the Greek coast, which features a concrete roof with a pair of arches that frame views towards the sea.

On a spectacular site overlooking the Euboean Sea near the small village of St. Minas, a mix of raw and refined materials combine to create a unique summer house that opens up to the landscape in all directions. Two large shallow concrete arches orient the main living spaces towards the sea.

Crossing perpendicular to this primary axis a one-story bar of more private bedroom spaces are tucked into the existing slope of the landscape. The house disappears into the olive groves and wild pine forest from the approach road but opens up across two stories to embrace the full extent of the seafront views. Extensive terraces around the house create a multi-level network of outdoor living rooms.

An initial structure on the site, designed by Greek architect Nikos Hadjimichalis in the 1970s, has been extensively renovated, reconfigured, and extended. Whereas the original house was singularly focused towards the sea, by cutting large new openings into the original structure and extending space outdoors in all directions, the diversity of the site - forest, grove, lawn, meadow... and sea - is celebrated.

Many of the original modernist details have been recreated and updated, but also complemented with playful new additions. The house is deliberately ambiguous in its treatment of old and new, and unprecious in its deference to the original house; at times revealing the traces of the manipulations and incisions to the original, at other times blending new with old, conflating past and present. The exposed concrete of the structural walls and ceiling is complemented by exposed brick, wood windows, custom terrazzo floors, perforated aluminum cabinets, and built-in upholstered furniture throughout.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
Mar 10, 2022

Architecture studio Neiheiser Argyros has overhauled a 1970s vacant  villa on the Greek coast, which features a concrete roof with a pair of arches that frame views towards the sea.

On a spectacular site overlooking the Euboean Sea near the small village of St. Minas, a mix of raw and refined materials combine to create a unique summer house that opens up to the landscape in all directions. Two large shallow concrete arches orient the main living spaces towards the sea.

Crossing perpendicular to this primary axis a one-story bar of more private bedroom spaces are tucked into the existing slope of the landscape. The house disappears into the olive groves and wild pine forest from the approach road but opens up across two stories to embrace the full extent of the seafront views. Extensive terraces around the house create a multi-level network of outdoor living rooms.

An initial structure on the site, designed by Greek architect Nikos Hadjimichalis in the 1970s, has been extensively renovated, reconfigured, and extended. Whereas the original house was singularly focused towards the sea, by cutting large new openings into the original structure and extending space outdoors in all directions, the diversity of the site - forest, grove, lawn, meadow... and sea - is celebrated.

Many of the original modernist details have been recreated and updated, but also complemented with playful new additions. The house is deliberately ambiguous in its treatment of old and new, and unprecious in its deference to the original house; at times revealing the traces of the manipulations and incisions to the original, at other times blending new with old, conflating past and present. The exposed concrete of the structural walls and ceiling is complemented by exposed brick, wood windows, custom terrazzo floors, perforated aluminum cabinets, and built-in upholstered furniture throughout.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels