Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Jan 18, 2021

During the course of the obligatory refurbishment the Kaestle Ocker gave the church interior a new concept so a denser and more direct atmosphere could be achieved without giving up the original room.

Located in Herbrechtingen, Germany the church St. Bonifaz was completed in 1958 and during the nineties the construction defects which had appeared over the years couldn't be overlooked any longer.

The nave was separated from the choir with a wall so that a large area in which service with 300 people could take place and a smaller area for prayer with 50 people were created. If the choir was formerly held at a distance from the nave and by that also from the altar by a ledge then this separation has been nullified by the new room formation. The altar has been moved into the centre of the communtity without having to entirely give up the existing achsial structure. The curved wall with the cut out cross supports the effect of the newly arranged protective enclosure. But also the rear side of the wall is curved concavely, it responds to the shape of the choir wall.

The spacial arrangement stays visible through joints but the church interior is pulled together to a whole by a connecting white which transports the idea of the transcendent and the immaterial as a space made of light. The floor is covered in white terrazzo, the walls with plane painted plaster. The benches are made of wood, painted white. The altar - designed by Wolfgang Eckert - was sanctified July, 16th 2007. The artist accentuates the new beginning which is connected to the conversion. This can also be interpreted theologically: "Belief implies a willingness for new beginnings. Admittedly it only falls to us to speak of the architecural one. Well, this one is a successful one." — Christian Holl

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
January 18, 2021

During the course of the obligatory refurbishment the Kaestle Ocker gave the church interior a new concept so a denser and more direct atmosphere could be achieved without giving up the original room.

Located in Herbrechtingen, Germany the church St. Bonifaz was completed in 1958 and during the nineties the construction defects which had appeared over the years couldn't be overlooked any longer.

The nave was separated from the choir with a wall so that a large area in which service with 300 people could take place and a smaller area for prayer with 50 people were created. If the choir was formerly held at a distance from the nave and by that also from the altar by a ledge then this separation has been nullified by the new room formation. The altar has been moved into the centre of the communtity without having to entirely give up the existing achsial structure. The curved wall with the cut out cross supports the effect of the newly arranged protective enclosure. But also the rear side of the wall is curved concavely, it responds to the shape of the choir wall.

The spacial arrangement stays visible through joints but the church interior is pulled together to a whole by a connecting white which transports the idea of the transcendent and the immaterial as a space made of light. The floor is covered in white terrazzo, the walls with plane painted plaster. The benches are made of wood, painted white. The altar - designed by Wolfgang Eckert - was sanctified July, 16th 2007. The artist accentuates the new beginning which is connected to the conversion. This can also be interpreted theologically: "Belief implies a willingness for new beginnings. Admittedly it only falls to us to speak of the architecural one. Well, this one is a successful one." — Christian Holl

section is proudly under the patronage of:
Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels