Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Feb 2, 2022

ROOVICE has brought new life to an old neglected house in Shimada, Japan, transforming it into a bright office space.

The studio repaired both the original house and an extension which was added later. The complex renovation work included the replacement of rotten wooden parts and of the rusted steel panels on the facade and roof. At the same time, the team redesigned the interior spaces and re-distributed the programs to create a more open floor plan.

The architects sought to add the structure a bright, light, and transparent atmosphere, welcoming guests into a pleasant working environment. However, they decided to keep the original washbasin in the same location where it was in the first place. Not only because it is preserved in a surprisingly well state, but also because it has a crucial part in linking all the different time periods in which the dwelling has been built. The washbasin left is a testimony of the past, and together with the structure of the 100-year-old core, is now a part of the contemporary design where the beauty of renovation takes place.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
Feb 2, 2022

ROOVICE has brought new life to an old neglected house in Shimada, Japan, transforming it into a bright office space.

The studio repaired both the original house and an extension which was added later. The complex renovation work included the replacement of rotten wooden parts and of the rusted steel panels on the facade and roof. At the same time, the team redesigned the interior spaces and re-distributed the programs to create a more open floor plan.

The architects sought to add the structure a bright, light, and transparent atmosphere, welcoming guests into a pleasant working environment. However, they decided to keep the original washbasin in the same location where it was in the first place. Not only because it is preserved in a surprisingly well state, but also because it has a crucial part in linking all the different time periods in which the dwelling has been built. The washbasin left is a testimony of the past, and together with the structure of the 100-year-old core, is now a part of the contemporary design where the beauty of renovation takes place.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit New Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels