Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Zuzanna Gasior
Aug 26, 2021

Unit Arkitektur AB's Plastic House II is the second architectural effort for the same client. 

The clients (family of 5) returned to the architects after realizing the first house to complete the second with a broader range of functions in the area called Hästevik. The surrounding landscape has been transformed from having mostly summer houses to become a permanent residential area. Building permits have been handed out liberally and small houses have been replaced with bigger ones. The effects on nature have been so considerable that almost no trace of the original coastal character is left. Therefore for the architects two things were fundamental during the design process of Plastic house II. 

First to maximize the fantastic view and second to minimize the impact on nature. To reduce the footprint the drains of supporting pillars have been placed above ground and covered with a layer of earth.

“A simplicity and comprehensibility in the built structure but with generous living qualities. At the same time, we tried to build in dissonances both in the material palette and the actual geometric composition, to avoid too much of a classic modernism. The floor plan is simple - private areas facing east and the public area, with direct access to the adjacent granite rocks, facing west. The division between the two parts lies at the centre of the house, along with the longitudinal axis. The public area with kitchen and living room can be separated from the kid’s living area by means of a sliding door” explain the architects.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
August 26, 2021

Unit Arkitektur AB's Plastic House II is the second architectural effort for the same client. 

The clients (family of 5) returned to the architects after realizing the first house to complete the second with a broader range of functions in the area called Hästevik. The surrounding landscape has been transformed from having mostly summer houses to become a permanent residential area. Building permits have been handed out liberally and small houses have been replaced with bigger ones. The effects on nature have been so considerable that almost no trace of the original coastal character is left. Therefore for the architects two things were fundamental during the design process of Plastic house II. 

First to maximize the fantastic view and second to minimize the impact on nature. To reduce the footprint the drains of supporting pillars have been placed above ground and covered with a layer of earth.

“A simplicity and comprehensibility in the built structure but with generous living qualities. At the same time, we tried to build in dissonances both in the material palette and the actual geometric composition, to avoid too much of a classic modernism. The floor plan is simple - private areas facing east and the public area, with direct access to the adjacent granite rocks, facing west. The division between the two parts lies at the centre of the house, along with the longitudinal axis. The public area with kitchen and living room can be separated from the kid’s living area by means of a sliding door” explain the architects.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels