Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Dec 14, 2020

Atelier Lapidus was conceived by Arrhov Frick as a summer house for a writer and his family, located in Skägga, Sweden.

The design process began with vignettes – a small structure placed in a forest, open faςades disintegrating the boundary between interior and exterior place, a pool as a lake, a writing desk facing the evening sun. The decision to create a clear and minimal structure allowed the life inside the building to be unobstructed and unfettered.

Following the topography of the site, a concrete base was cast atop the bedrock. Nine steel columns, 70x70mm, 6m tall attached to the base. The façade - constructed of prefabricated massive wooden boards - stabilized the structure together with the upper floor slab. Windows encircle the upper and lower levels and a thin sloped roof encloses the structure.

The program is separated between private and public needs. The ground floor supports living without internal hierarchy. The upper floor accommodates the bedrooms and spaces for privacy. Materiality also reiterates the separation of functions - the ground floor is open and vast, using raw, uncovered materials; while the upper floor is dense and private, in wood for a sense of intimacy. The minimal structural system allows the house to become personified by the clients - in complexity and freedom.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
December 14, 2020

Atelier Lapidus was conceived by Arrhov Frick as a summer house for a writer and his family, located in Skägga, Sweden.

The design process began with vignettes – a small structure placed in a forest, open faςades disintegrating the boundary between interior and exterior place, a pool as a lake, a writing desk facing the evening sun. The decision to create a clear and minimal structure allowed the life inside the building to be unobstructed and unfettered.

Following the topography of the site, a concrete base was cast atop the bedrock. Nine steel columns, 70x70mm, 6m tall attached to the base. The façade - constructed of prefabricated massive wooden boards - stabilized the structure together with the upper floor slab. Windows encircle the upper and lower levels and a thin sloped roof encloses the structure.

The program is separated between private and public needs. The ground floor supports living without internal hierarchy. The upper floor accommodates the bedrooms and spaces for privacy. Materiality also reiterates the separation of functions - the ground floor is open and vast, using raw, uncovered materials; while the upper floor is dense and private, in wood for a sense of intimacy. The minimal structural system allows the house to become personified by the clients - in complexity and freedom.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels