Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Jan 14, 2021

Floating above the water, creating a sculptural reflection, Lake Rotsee Refuge by AFGH is a three-storey wooden structure designed to serve three weeks of watersport events held annually on this lake in Lucerne, Switzerland.

The finish tower and the future rowing center will form one architectural ensemble, perceivable by the mutual materialization, constructive and aesthetic themes.

The three-story prefabricated wooden structure is supported over a concrete foundation and staircase, tied back to the shore by a long timber dock. Due to its variable usage, the edifice was made to transform itself – much like the landscape – to ensure its own preservation and functionality at the necessary moments. Large operable shades slide and pivot to almost completely open the structure to the exterior and shade the interior. Treated OSB panels constitute the inside walls while the ceiling and floor are rendered in lighter-toned timber planks. The wholesome materials fit appropriately onto the site, forming a building that serves as a sculptural piece reflected on the lake’s surface.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
January 14, 2021

Floating above the water, creating a sculptural reflection, Lake Rotsee Refuge by AFGH is a three-storey wooden structure designed to serve three weeks of watersport events held annually on this lake in Lucerne, Switzerland.

The finish tower and the future rowing center will form one architectural ensemble, perceivable by the mutual materialization, constructive and aesthetic themes.

The three-story prefabricated wooden structure is supported over a concrete foundation and staircase, tied back to the shore by a long timber dock. Due to its variable usage, the edifice was made to transform itself – much like the landscape – to ensure its own preservation and functionality at the necessary moments. Large operable shades slide and pivot to almost completely open the structure to the exterior and shade the interior. Treated OSB panels constitute the inside walls while the ceiling and floor are rendered in lighter-toned timber planks. The wholesome materials fit appropriately onto the site, forming a building that serves as a sculptural piece reflected on the lake’s surface.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels