Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Architecture
Jul
28
Labyrinth in C-mine Arts Centre by Gijs Van Vaerenbergh
Alexander Zaxarov
Jul 28, 2020

Gijs Van Vaerenbergh, an artistic collaboration between architects Pieterjan Gijs and Arnout Van Vaerenbergh, have created a labyrinthine intervention at the heart of the C-mine Arts Centre in Genk, Belgium.

The development of this sculptural-spatial intervention has its foundations in the artists' interest in fundamental architectural typologies; earlier installations of theirs have been based on structures like the city gate, the bridge, the wall, and the dome. Here, the "age-old" form of the labyrinth" is explored as a spatial experience in a unique composition of wall and void.

The installation measures 37.5 by 37.5 metres and consists of 1 kilometre of walls (186 ton), made out of steel plates that are 5 mm thick and 5 m high. Out of this structure, large elementary shapes – sphere, cylinder, cone – are cut to break down the logic of the labyrinth and create new spaces and unexpected perspectives. These Boolean transformations convert the walk through the labyrinth into a sequence of spatial and sculptural experiences.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
July 28, 2020

Gijs Van Vaerenbergh, an artistic collaboration between architects Pieterjan Gijs and Arnout Van Vaerenbergh, have created a labyrinthine intervention at the heart of the C-mine Arts Centre in Genk, Belgium.

The development of this sculptural-spatial intervention has its foundations in the artists' interest in fundamental architectural typologies; earlier installations of theirs have been based on structures like the city gate, the bridge, the wall, and the dome. Here, the "age-old" form of the labyrinth" is explored as a spatial experience in a unique composition of wall and void.

The installation measures 37.5 by 37.5 metres and consists of 1 kilometre of walls (186 ton), made out of steel plates that are 5 mm thick and 5 m high. Out of this structure, large elementary shapes – sphere, cylinder, cone – are cut to break down the logic of the labyrinth and create new spaces and unexpected perspectives. These Boolean transformations convert the walk through the labyrinth into a sequence of spatial and sculptural experiences.

No items found.
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Visit Thisispaper Shop
Spring Sale
30-60% off
Thisispaper Shop
Thisispaper Magazine
A book of stories about thinkers and makers.
Go to Shop