Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Zuzanna Gasior
Sep 29, 2021

The chapel designed by Staab Architekten stands in the middle of fields on a gentle slope above Kesselostheim.

Surrounded by a small group of trees, it is visible from afar in the open landscape -  coming from the opposite direction, a bend in the road puts the place in the line of sight of the path.

Unlike a flap of wings, each wooden slat in the chapel tower stretches into the sky. A permeable spatial envelope allows sunlight, wind, rain, and snow to enter the interior of the chapel, maintaining a direct relationship between the interior and the landscape. With simple means, a plateau stages the path to the chapel tower. On the narrow footbridge lined by a long bench, one can see into the landscape. From here, one gets a first glimpse of the chapel. After entering the tower, viewers are welcomed by a meditative area with lit benches and subdued lighting. The high slats allow sunlight to enter and create a fleeting pattern on the timbers. The wooden support structure draws a cross into the opening as the height increases.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
Sep 29, 2021

The chapel designed by Staab Architekten stands in the middle of fields on a gentle slope above Kesselostheim.

Surrounded by a small group of trees, it is visible from afar in the open landscape -  coming from the opposite direction, a bend in the road puts the place in the line of sight of the path.

Unlike a flap of wings, each wooden slat in the chapel tower stretches into the sky. A permeable spatial envelope allows sunlight, wind, rain, and snow to enter the interior of the chapel, maintaining a direct relationship between the interior and the landscape. With simple means, a plateau stages the path to the chapel tower. On the narrow footbridge lined by a long bench, one can see into the landscape. From here, one gets a first glimpse of the chapel. After entering the tower, viewers are welcomed by a meditative area with lit benches and subdued lighting. The high slats allow sunlight to enter and create a fleeting pattern on the timbers. The wooden support structure draws a cross into the opening as the height increases.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit New Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels