Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Submission
Branded Content
Architecture
Jan
13
Chapel of Tears by Atelier Poem
Edition
Sacral Journey
under the patronage of
Off-the-Grid
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Jan 13, 2021

Atelier Poem built the chapel with the aim of maximizing the use of economic resources, complying with sizing constraints imposed by the festival announcement, and using only one material: wood.

The Chapel of Tears is situated in Saint-Ferréol, France, a place near lake Annecy, which is an UNESCO world heritage site. It is placed on the side of a stream, along the nature trail that leads to the “Cascade de Fontany”. It has been built by both the designers themselves and some volunteers with the aim of maximizing the use of economic resources, complying with sizing constraints imposed by the announcement and using only one material, wood. Starting from this simplicity and in this primary context, the project site becomes a kind of bond that gives shape to the architecture.

The building, thought as a lay meditation chapel, finds its own dimension in the dialogue with nature, like a new point of view to the waterfall. A sensory experience where the visitor is stimulated to find his own way of living and he is able to interact with space, all in a contrast of lights and shadows.

The chapel looks like a high and narrow parallelepiped, which is cut lengthwise at the middle section, as if the water of the stream had eroded the matter during its course. This is a 20 cm thick cut that runs through the entire covering and joins the two openings, which are placed on the short sides. These last are aligned and they are respectively the front door and a window; this one frames the view of the waterfall. The long sides, which are parallel to the creek, are blind and punctuated by a scan of wood elements of different thickness. The interior space is exposed both to weather changes and some light effects amplified by a sequence of panels placed at the roof.

The structure has been made entirely of spruce wood. The planks and the strips are naturally cured and were supplied by a local sawmill, using commercial thicknesses and sizes. The chapel has a different surface treatment. The outer shell, consisted of burnt wooden boards, contrasts chromatically with the interior space where the material is left natural. The wood burning technique, practiced in the area, allows to preserve it over time from atmospheric and natural agents. In this way, it remains stable, durable and hydrophobic in a totally natural and ecological, without changing its own internal structure.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
January 13, 2021

Atelier Poem built the chapel with the aim of maximizing the use of economic resources, complying with sizing constraints imposed by the festival announcement, and using only one material: wood.

The Chapel of Tears is situated in Saint-Ferréol, France, a place near lake Annecy, which is an UNESCO world heritage site. It is placed on the side of a stream, along the nature trail that leads to the “Cascade de Fontany”. It has been built by both the designers themselves and some volunteers with the aim of maximizing the use of economic resources, complying with sizing constraints imposed by the announcement and using only one material, wood. Starting from this simplicity and in this primary context, the project site becomes a kind of bond that gives shape to the architecture.

The building, thought as a lay meditation chapel, finds its own dimension in the dialogue with nature, like a new point of view to the waterfall. A sensory experience where the visitor is stimulated to find his own way of living and he is able to interact with space, all in a contrast of lights and shadows.

The chapel looks like a high and narrow parallelepiped, which is cut lengthwise at the middle section, as if the water of the stream had eroded the matter during its course. This is a 20 cm thick cut that runs through the entire covering and joins the two openings, which are placed on the short sides. These last are aligned and they are respectively the front door and a window; this one frames the view of the waterfall. The long sides, which are parallel to the creek, are blind and punctuated by a scan of wood elements of different thickness. The interior space is exposed both to weather changes and some light effects amplified by a sequence of panels placed at the roof.

The structure has been made entirely of spruce wood. The planks and the strips are naturally cured and were supplied by a local sawmill, using commercial thicknesses and sizes. The chapel has a different surface treatment. The outer shell, consisted of burnt wooden boards, contrasts chromatically with the interior space where the material is left natural. The wood burning technique, practiced in the area, allows to preserve it over time from atmospheric and natural agents. In this way, it remains stable, durable and hydrophobic in a totally natural and ecological, without changing its own internal structure.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Visit Thisispaper Shop
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels