Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Submission
Branded Content
Architecture
Oct
20
Field Chapel in Boedigheim by students of IIT and Ecker Architekten
Edition
Sacral Journey
under the patronage of
Germany
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Oct 20, 2020

Field Chapel in Boedigheim, Germany is the product of the design-build studio at the students of Illinois Institute of Technology and Germany-based architectural firm Ecker Architekten.

The nine meter high chapel tower, as seen from the exterior, appears diaphanous and permeable. Louvers cladding the upper portion of the tower are mounted incrementally further from one another as they rise in relation to the solid, enveloping base. This calibration of enclosure makes the tower appear to be expanding in height, and results in a remarkable play of light and shadow as one moves around the building.

This openness, however, is not perceptible from the interior of the chapel. From inside, the distance between the louvers appears to be identical, collapsing the perspective space. The volume of the tower appears to be one that is completely closed - an introverted space of reflection and silence, occupied only by an ever-changing body of light. The distortion of perspective transforms the volume into an abstract body that is simultaneously intimate and limitless.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
October 20, 2020

Field Chapel in Boedigheim, Germany is the product of the design-build studio at the students of Illinois Institute of Technology and Germany-based architectural firm Ecker Architekten.

The nine meter high chapel tower, as seen from the exterior, appears diaphanous and permeable. Louvers cladding the upper portion of the tower are mounted incrementally further from one another as they rise in relation to the solid, enveloping base. This calibration of enclosure makes the tower appear to be expanding in height, and results in a remarkable play of light and shadow as one moves around the building.

This openness, however, is not perceptible from the interior of the chapel. From inside, the distance between the louvers appears to be identical, collapsing the perspective space. The volume of the tower appears to be one that is completely closed - an introverted space of reflection and silence, occupied only by an ever-changing body of light. The distortion of perspective transforms the volume into an abstract body that is simultaneously intimate and limitless.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Visit Thisispaper Shop
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels