Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Jesus Mestre Chapel by Site Specific Arquitectura
Alexander Zaxarov
Jun 15, 2021

Site Specific Arquitectura wanted to create a place of worship "without artifice or excess" for the brothers of the monastery in Apelação – a parish on the outskirts of the Lisbon.

The project reuses the existing building and enhances it to give it new meaning; this was achieved through a process of austere and rigorous designing, which relied on the simplicity of volumes, natural lighting and inherent qualities of proposed materials. The simple concrete structure was retained and the main room revealed as a whole and wide space, without artifice or excess and the backdrop decorated with liturgical fittings to highlight a sacred and theological sense.

The central altar stands out, in solid timber, with no delineation of presbytery - a place for all, without hierarchies - and, together with the pulpit, allows a wide range of layouts and different degrees of intimacy in religious celebrations. The Cross was conceived as an integral part of the celebrations and the building itself, being physically connected to the concrete structure through a locking system, also able to be removed and taken for procession.

The interior space is still strongly marked by two wooden elements: the sacristy, to the west, which includes the confessional booth open to the garden, and the partition wall, at south, which frames the depictions of Jesus Way of the Cross.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
June 15, 2021

Site Specific Arquitectura wanted to create a place of worship "without artifice or excess" for the brothers of the monastery in Apelação – a parish on the outskirts of the Lisbon.

The project reuses the existing building and enhances it to give it new meaning; this was achieved through a process of austere and rigorous designing, which relied on the simplicity of volumes, natural lighting and inherent qualities of proposed materials. The simple concrete structure was retained and the main room revealed as a whole and wide space, without artifice or excess and the backdrop decorated with liturgical fittings to highlight a sacred and theological sense.

The central altar stands out, in solid timber, with no delineation of presbytery - a place for all, without hierarchies - and, together with the pulpit, allows a wide range of layouts and different degrees of intimacy in religious celebrations. The Cross was conceived as an integral part of the celebrations and the building itself, being physically connected to the concrete structure through a locking system, also able to be removed and taken for procession.

The interior space is still strongly marked by two wooden elements: the sacristy, to the west, which includes the confessional booth open to the garden, and the partition wall, at south, which frames the depictions of Jesus Way of the Cross.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels