Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Jan Juc Studio by Eldridge Anderson Architects
Edition
Family House
under the patronage of
Atelier
under the patronage of
Hitoshi Arato
Jun 28, 2022

Eldridge Anderson Architects’ Jan Juc studio takes shape as a thoughtful and poetic dialogue with its natural surroundings.

"This project was an opportunity to design a house for ourselves" – a place to work and rest, a space that enhances the ritual of everyday life, perimeters that expand to engage the landscape and mediate privacy and the environment, a building that would function well while aging beautifully. It was a project to explore personal ideas, evolve the principles of architects practice while maintaining a quiet restraint and purity of intention.

The house was conceived as a single space that could be divided into zones to live. Architects found the aspect of the site they enjoyed the most was sitting under the eucalypts with northern sun during the day and the shelter the canopies provided whilst enjoying the sea breezes.

"We were drawn to the feeling of achieving this throughout the year, and the origins of the design can be traced back to this idea of a deck floating over the site under the gum trees."

From this other ideas and requirements were carefully introduced, maintaining clarity whilst considering the requirements architects needed to live. This motivated the development of the central core that defines privacy, and integrates all utilities whilst maintaining free circulation around the perimeter. There were no rooms in this project that had the conventional expectation of a room with walls and a door. The adaptable zoning extends to the landscape where the house can be almost entirely opened and the external screens adjusted to expand internal volumes or define aspects of the site.

The structural solution was elegantly resolved to afford this flexibility through a timber structure, working closely with the landscape architect ensured the full experience of the site and larger area beyond the physical perimeter of the house. The prevailing use of timber was important, it requires care in application, and allows for the finesses of cladding, strength of structure, and durability of hardwood ply lining. There is a beautiful quality in the smell of timber and the sound of footsteps across the hardwood floor.

The format of the house was established and developed over a number of years refining the proportions and structure that inform the way the spaces operate. External timber screens articulate the form and provided an opportunity to establish a layered adjustable perimeter. Their role is one of both function but also gesture, where their simple operation promotes meaningful engagement and daily awareness as they subtly articulate the form and regulate the internal light and privacy. Throughout the day the feeling of the spaces is changed by the way light is permitted, reflected, filtered or excluded through the screens.

No items found.
No items found.
Hitoshi Arato
Jun 28, 2022

Eldridge Anderson Architects’ Jan Juc studio takes shape as a thoughtful and poetic dialogue with its natural surroundings.

"This project was an opportunity to design a house for ourselves" – a place to work and rest, a space that enhances the ritual of everyday life, perimeters that expand to engage the landscape and mediate privacy and the environment, a building that would function well while aging beautifully. It was a project to explore personal ideas, evolve the principles of architects practice while maintaining a quiet restraint and purity of intention.

The house was conceived as a single space that could be divided into zones to live. Architects found the aspect of the site they enjoyed the most was sitting under the eucalypts with northern sun during the day and the shelter the canopies provided whilst enjoying the sea breezes.

"We were drawn to the feeling of achieving this throughout the year, and the origins of the design can be traced back to this idea of a deck floating over the site under the gum trees."

From this other ideas and requirements were carefully introduced, maintaining clarity whilst considering the requirements architects needed to live. This motivated the development of the central core that defines privacy, and integrates all utilities whilst maintaining free circulation around the perimeter. There were no rooms in this project that had the conventional expectation of a room with walls and a door. The adaptable zoning extends to the landscape where the house can be almost entirely opened and the external screens adjusted to expand internal volumes or define aspects of the site.

The structural solution was elegantly resolved to afford this flexibility through a timber structure, working closely with the landscape architect ensured the full experience of the site and larger area beyond the physical perimeter of the house. The prevailing use of timber was important, it requires care in application, and allows for the finesses of cladding, strength of structure, and durability of hardwood ply lining. There is a beautiful quality in the smell of timber and the sound of footsteps across the hardwood floor.

The format of the house was established and developed over a number of years refining the proportions and structure that inform the way the spaces operate. External timber screens articulate the form and provided an opportunity to establish a layered adjustable perimeter. Their role is one of both function but also gesture, where their simple operation promotes meaningful engagement and daily awareness as they subtly articulate the form and regulate the internal light and privacy. Throughout the day the feeling of the spaces is changed by the way light is permitted, reflected, filtered or excluded through the screens.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels